UiS-hjelp til kokkeskole i Ungarn

En skole for Ungarns beste kokkespirer står nå klar i byen Bük ved foten av Alpene. Med god hjelp fra Helge Jørgensen ved UiS vil noen av landets framtidige mesterkokker hente inspirasjon fra det norske kjøkken.

Førstelektor Helge Jørgensen ved Norsk hotellhøgskole ved UiS har nemlig deltatt i et prosjekt for å få renovert og gjenreist en gammel skole i Ungarn. Pál Nagy Elementary School and Catering Vocational School ble opprinnelig bygget i 1960, men skolen trengte både renovering og påbygg for blant annet å kunne fostre Ungarns framtidige mesterkokker.

– Det hele startet i 2007 da vi fikk en henvendelse fra en av våre sveitsiske samarbeidspartnere i hotell- og restaurantbransjen. Vi syntes det var et spennende prosjekt og ble deretter spurt av borgermesteren i Bük om å være med, forteller Jørgensen.

Gjennom såkalte Norway Grants midler, som er penger Norge gir til sosiale og økonomiske utviklingsprosjekt i Sentral- og Sør-Europa, kunne prosjektet settes i gang. Med litt over 1,2 millioner euro fra Norway Grants, eller nærmere ti millioner norske kroner, ble skolen renovert og bygget på.

Åpning med norsk mat
En ekstra etasje med fem nye undervisningsrom, et IT-rom, et kjøkken og en restaurant har blitt bygget. Nærmere 300 studenter, og blant dem om lag 50 kokkestudenter, kan nå ta i bruk skolen som ble gjenåpnet i april i år.

Sammen med faglærere fra Jåttå videregående skole i Stavanger og kjøkkensjefen på hotell Bristol i Oslo, Martin Land, tok Jørgensen med seg norsk matkultur til Bük under åpningen. Kokkespirer i Ungarn fikk oppleve norske råvarer og ble introdusert for det norske kjøkken.

– Vi fortsetter samarbeidet med Bük, men har også fått med oss Jåttå videregående skole, som vil invitere ungarske kokkespirer til Stavanger for å lære dem mer om norsk matkultur, sier Jørgensen.

– Kanskje får vi også til et videreutdanningstilbud ved UiS i forlengelsen av dette prosjektet, sier Jørgensen.
Førstelektoren ved UiS har nå fått et diplom fra borgermesteren i Bük for sin innsats.

Les mer om prosjektet og skolen i Bük

Les også: Jaktar etter den gode vinen

Sist oppdatert av Silje Stangeland (07.10.2011)

Helge Jørgensen ved Norsk hotellhøgskole ved UiS
STOLT DIPLOMEIER: Helge Jørgensen ved Norsk hotellhøgskole ved UiS viser stolt fram diplomet han har fått av borgemesteren i Bük.
Pál Nagy Elementary School and Catering Vocational School i Bük i Ungarn
FOR UNGARSKE KOKKESPIRER: Pál Nagy Elementary School and Catering Vocational School ble opprinnelig bygget i 1960, men skolen trengte både renovering og påbygg for blant annet å kunne fostre Ungarns framtidige mesterkokker. Her fra gjenåpningen i april. (Foto: Helge Jørgensen)

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER