Utmattelse og griselukt til Forsker Grand Prix-finalen

Katrine Brække Norheim (SUS) stakk av med seieren under årets Forsker Grand Prix. Hun går til finalen i Bergen, sammen med Kristin Barkve Andersen fra Applied Plasma Physics i Sandnes.

Forskeren fra Stavanger Universitetssjukehus (SUS) bergtok salen med sin framstilling av jakten på en kur for kronisk utmattelse, på fagspråket kalt fatigue. Hun scoret stort på sin pedagogiske framstilling og visuelle hjelpemidler som legoklosser og en ledningskveil.

Brække Norheim har undersøkt sammenhengen mellom sykdommen og visse signalsubstanser i kroppen. I en kontrollert studie fant hun ut at spesielle betennelsesdempende medikamenter ga gode resultater hos en gruppe pasienter.

Gode medisiner
Flere studier må til, men Brække Norheim var svært optimistisk fra scenen i Folken tirsdag kveld:

- Jeg er sikker på at vi vil få gode medisiner mot fatigue i framtiden, avsluttet hun – og ble belønnet med seier.

To forskere fra Stavanger-konkurransen går videre til den nasjonale finalen i Bergen. Den andre finaleplassen gikk til Kristin Barkve Andersen fra Sandnes-bedriften Applied Plasma Physics. Hun tar for tiden doktorgraden ved Århus Universitet om et tema som slo an i Folken, nemlig luktfjerning.

Griselukt
Barkve Andersen har utviklet en plasmateknologi som skaper prosesser som kan rense luften i produksjonsbedrifter før den sendes ut i friluft.

En prototype ble testet hos en grisebonde på Randaberg med gode resultater. Hele 97 prosent av lukten ble fjernet.

- Nå vil jeg forske videre, sånn at denne teknologien kan bli enda bedre og billigere for bonden, sa Barkve Andersen til et begeistret Folken-publikum.

UiS’ to deltakere, Rajib Ahsan og Hans Erik Bugge, leverte også flotte presentasjoner, uten å nå helt opp i årets konkurranse. Nivået var høyt, med mange toppkarakterer fra dommerpanelet.

Tre år på fire minutter
Forsker Grand Prix er et arrangement under Forskningsdagene, som ble arrangert for første gang i fjor. I år er arrangementet også blitt nasjonalt.

Deltakerne er doktorgradsstipendiater, som får fire minutter hver til å fortelle om hva de forsker på. Deretter får de poeng av både publikum og et dommerpanel. Publikum stemmer ved hjelp av mentometerknapper.

Tre forskere gikk videre til en ny runde, hvor de fikk seks nye minutter til å fortelle om forskningen sin. Til slutt ble vinneren og andreplassen kåret.

Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (28.09.2011)

Vinner Katrine Brække Norheim fra SUS tar i mot vinnerpokalen på scenen.
Katrine Brække Norheim fra SUS fikk Forsker Grand Prixs vandrepokal fra fjorårets vinner (t.v.), Konrad Bjørshol. Ytterst til venstre er Kristin Barkve Andersen, som kom på andreplass. Til høyre konferansier Tor Øyvind Skeiseid. Bak står en av UiS-deltakerne, Rajib Ashan.
Foto av dommerpanel på podium som viser lapper med karakter 6.
Det var forskningsformidling av høy klasse i Folken i går. Dommerpanelet med Anna Songe-Møller (UiS), Torleiv Bilstad (UiS) og Nina Kristiansen (forskning.no) måtte flere ganger fram med toppkarakterer.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER