Magisk og logisk på Forskningsdagene

Det blir både magisk og logisk når Forskningsdagene 2011 sparkes i gang fredag 23. september. I ti dager blir det fengende forskning for store og små gjennom alt fra Barneuniversitetet og forskningstorg, til Forskerstandup og Forsker Grand Prix.

- Hovedtemaet i år er kjemi. 2011 er jo det internasjonale kjemiåret, forteller Suvada Veledar, som er regionsansvarlig for Forskningsdagene og seniorkonsulent i Strategi- og kommunikasjonsavdelingen ved UiS.

Kjemi er et stikkord i flere av innslagene under Forskningsdagene, blant annet på Barneuniversitetet, på Forskerstandup og på Forskningstorgene.

Førsteamanuensis Malcolm Kelland fra UiS vil blant annet gjøre kjemiske tryllekunster på Barneuniversitetet onsdag 28. september.

På Vitenfabrikken i Sandnes fra tirsdag 27. september til fredag 30. september blir det elevverksted for 8.klassinger med temaet "Usynlig kjemi".

På Norsk Oljemuseum blir det aktivitetsløype, kjemishow og foredrag under tittelen "Magisk og logisk" søndag 25. september fra klokken 12 til 16.

Mat og sanseopplevelser
Mat er også et stikkord for flere av arrangementene under Forskningsdagene. Matløypa på Ullandhaug byr på mange sanselige opplevelser, som en smak av sjokolade eller lam. Matløypa finner sted på Jernaldergarden, Ullandhaug økologiske gård, Botanisk hage, Ullandhaugtårnet, Norsk Hotellhøgskole og Måltidets hus søndag 25. september.

På Barneuniversitetet mandag 26. september vil førsteamanuensis Kai Victor Hansen ved UiS holde foredraget "Smaker salt søtt?". Og kanskje vil han også lure sansene litt.

- Vi har allerede mange påmeldte til foredragene på Barneuniversitetet, så dette blir både spennende og kjekt, sier Suvada Veledar.

Forskning i de sene timer
Første arrangement under Forskningsdagene er . Da omdannes Vitenfabrikken i Sandnes til en konsert- og klubbarena. Dørene åpnes når de yngste har gått hjem og stenger ikke før godt etter midnatt. Blant annet blir det elektronika og mer eksperimentell musikk, spesiallaget og urfremført i planetariet.

På Forskerstandup presenterer 14 forskere sin forskning med en morsom tvist. De første syv forskerne møter du på Café Sting i Stavanger onsdag 28. september fra 20 til 22. De neste syv står på samme scene torsdag 29. september fra 20 til 22. Noen av temaene under Forskerstandup er fettsyrer, hukommelsessvikt, solceller, Jesus, døgnrytmer og smakssans.

Håvard Hansen fra UiS deltar blant annet på torsdag 29. september for å snakke om "Tunfisk, juleøl og fransk ost: Når situasjonen spiller smakssansen et puss".

Tirsdag 27. september blir det Forsker Grand Prix på Folken fra 19 til 21.30. Syv doktorgradskandidater konkurrerer i å formidle komplisert forskning på en forståelig og populærvitenskapelig måte. Fra UiS deltar Rajib Ahsan med foredraget "Salt Water' Going to Change Oil Recovery” og Hans Erik Bugge med foredraget ”Ta ansvar for din egen språklæring!”

UiS Debatt inviterer dessuten til åpen debatt på Folken torsdag 29. september fra klokka 19 til 20.30 på spørsmålet "Truer de sosiale mediene demokratiet?"

Noe for alle
Universitetet inviterer også distriktets 10.klassinger til forskningstorg på campus. Fredag 30. september fra klokka 10 til 14 blir det forskningstorg i Kjølv Egelands Hus. Her stiller lokalt næringsliv og universitetet med spennende stands. Det blir mye kjemi, men også kjekke innslag fra andre fagområder.

Kjemi, matematikk og roboter er bare noe av det du kan oppleve på forskningstorget på Domkirkeplassen i Stavanger lørdag 1. oktober fra klokka 12 til 15.

Forskningsdagene er en nasjonal festival som arrangeres av Norges forskningsråd i samarbeid med universiteter, høgskoler, biblioteker, museer og næringsliv i en rekke byer. I fjor var det over 1000 arrangementer i regi av 200 arrangører i hele landet.

Alle arrangementene er gratis og åpne for alle.

Se hele programmet for Forskningsdagene 2011

Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (20.09.2011)

MAGISK OG LOGISK: Regionsansvarlig for Forskningsdagene, Suvada Veledar ved UiS, har allerede fått mange påmeldte på flere av arrangementene. Tema for årets Forskningsdager er kjemi.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER