UiS-tidsskrift om terror og turisme

I anledning 10-årsmarkeringen av terrorangrepene mot USA den 11. september 2001, gir UiS-tidsskriftet Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism ut et spesialnummer. Temaet for spesialnummeret er turisme i et tiår med terror, katastrofer og miljøtrusler.

Artiklene presenterer forskning fra fem kontinent og varierer bredt i tema. Totalt presenteres ti artikler, som blant annet drøfter hvordan drive turisme etter tsunamier, turisme i møte med miljøtrusler, turisters forståelse av risiko og hva som er farlig, som under VM i fotball i Sør-Afrika, og opplevelsen av risiko etter terror og naturkatastrofer.

Noen av lærdommene som trekkes fram i spesialnummeret er:

• Turister som har opplevd store katastrofer tenker som regel ikke på seg selv som uheldige. Mange turister tenker heller at det som skjedde kunne vært mye verre.
  • Etter store katastrofer forblir folks risikovurdering for flere typer ferier uforandret.
  • Hva turister bekymrer seg for endres ikke som et resultat av stort fokus på terrorhandlinger.

Professor Svein Larsen ved Universitetet i Bergen, som er professor II ved Norsk hotellhøgskole (NHS) ved UiS, er gjesteredaktør for spesialnummeret. Postdoktor Trude Furunes ved NHS er redakasjonssjef.

Flere UiS-bidrag
Blant artiklene er ”Effects of sudden and dramatic events on travel desire and risk judgements” skrevet av Svein Larsen, Wibecke Brun, Torvald Øgaard og Leif Selstad. De to sistnevnte forskere ved NHS.

Professor Reidar Mykletun ved NHS er også representert med sin artikkel ”Festival safety – lessons learned from the Stavanger Food Festival”.

Også terror i Norge er tema som tas opp i spesialnummeret, som gis ut den 11. september 2011.

Les mer om spesialnummeret her

Les også: Lommetjuver skremmer mer enn terrorister
Les også: Etterlyser festivalsikkerhet
Les også: Turismetidsskrift frå UiS populært