StOr-leder Morten Rønnes tale til studentene under semesteråpningen 16. august 2011

Kjære medstudenter!
Velkommen til oss på Universitetet i Stavanger!
Jeg heter Morten og er så heldig å få være leder for StudentOrganisasjonen StOr i året som står foran oss. Jeg er 23 år og kommer opprinnelig fra Sarpsborg i Østfold. Jeg har en bachelor i det som i dag heter sosiologi med personalledelse.
StoR er din organisasjon her på universitetet og du er automatisk medlem så lenge du er student her. Vi i StOr jobber hver dag på veldig mange forskjellige måter og arenaer for å gjøre din og min studiehverdag litt bedre. Vi jobber både med bedre kvalitet på den utdanningen dere skal ta, vi jobber for bedre studentvelferd slik som at du lettere skal få et sted å bo, eller at bussen går ofte nok, og vi jobber for en bedre studentby. Hver eneste dag.
Vi jobber også nasjonalt opp mot regjeringen og Stortinget i Oslo ved at vi er medlem av Norsk StudentOrganisasjon som er paraplyorganisasjonen for alle studenter i hele Norge.
Vi er to som jobber med dette på fulltid og fire på deltid. Vi har nå brukt sommeren til å planlegge både denne Fadderuka og alt som skal skje dette året. Det har blitt noen ensomme dager for oss i det som nærmest har vært en spøkelsesby av et campus på sommeren, og jeg er veldig glad for å se så mange studenter og få litt selskap igjen. Det er jo tross alt dere vi sitter her for.
StudentOrganisasjonen StOr har også vært preget av sommerens tragiske hendelser i regjeringskvartalet og på Utøya. Vi hadde folk fra vår egen organisasjon som var på Utøya den 22. juli, men vi var og mange som som hadde venner der denne dagen og noen av dem er dessverre borte nå. På mange måter føltes det som skjedde veldig nært. Det arbeidet ungdommene i AUF driver, er i bunn og grunn mye av det samme som StOr og resten av student-Norge driver. Det handler om å skape bevissthet, engasjement o g det handler om skape en bedre morgendag i et bedre samfunn. Både for en selv og for de rundt oss. Det handler om demokrati. Det handler om deltakelse.
Og i dag har dere akkurat blitt en del av et eget demokrati. Dette universitetet og dette studentmiljøet er et helt spesielt demokrati og et helt spesielt lite samfunn som dere nå er en svært viktig del av.
Universitetet er bygd opp veldig demokratisk. Alle, både faglige ansatte slik som foreleserne deres, administrativt ansatte slike som de som tok bilder av dere, men også studentene skal få si sin mening i nesten enhver sammenheng hvor avgjørelser skal tas om dette lille samfunnet som er UiS.
Her er det svært lett å komme til å få sin stemme hørt. Jeg håper inderlig at du har lyst til å ta del i dette sammen med oss. Og det trenger ikke være i StOr. Under oss har vi flere titalls organisasjoner som står i Fadderlandsbyen og håper på at du skal velge dem. Det kan være studentidrettslaget, det kan være en linjeforening for studieprogrammet ditt, det kan være en menneskerettsorganisasjon, eller det kan være en hæla i taket og tenna i tapeten organisasjon. Alt dette og mer til finner du her.
Og jeg kan love deg at du aldri kommer til å angre. I to år av min tid ved UiS var jeg totalt uengasjert i annet enn en og annen forelesning og deltidsjobben min nede i byen. Så på mitt siste år ble jeg dratt inn i studentorganisasjonen StOr og har vært på det kjøret siden. Det begynte med at jeg stilte til valg på en liste, litt som et politisk parti i dette minisamfunnet i 2009, vi vant valget og det balla på seg, så ble det noen verv i universitetssystemet og et og annet utvalg . På dette tidspunktet i 2010 var jeg allerede havna utpå. Så ble jeg med i enda en organisasjon, og så gikk det helt av skaftet. Da jeg fikk muligheten til å holde på med dette på fulltid i StOr klarte jeg ikke si nei, jeg måtte bare ha mer. Og der har jeg vært siden gitt. Nå er jeg på mitt andre år i fulltidsverv i StOr, og dere finner meg og resten av oss nede i Fadderlandsbyen. Når jeg kommer bort til deg er det ikke for spørre om en femmer til en kopp kaffe, men for å høre med deg om du kunne tenke deg å bli med oss.
Fra spøk til alvor. Uansett om du velger å engasjere deg eller ikke så skal du vite at uansett hva det skulle være kan du alltid komme til StOr og vi skal gjøre vårt beste for å hjelpe deg. Du finner oss snart i andre etasje i det splitter nye Studentenes Hus. Vi gleder oss til å flytte inn der og vi gleder oss til du kommer innom. Vi har kaffen klar.
Til slutt håper jeg du har en fantastisk tid her på UiS, at du får venner og minner for livet. Nyt det.
Takk for meg!

Sist oppdatert av (18.08.2011)