Tre jazzmasterstudenter og bossanovatrio fra UiS

Under Maijazz synger masterstudent Eva Bjerga Haugen ved Universitetet i Stavanger både med studenttrioen Cirrus og med ringrevene i AmigoTom. Lørdag 14. mai blir det symposium i Bjergsted om jazz og ny teknologi.

Maijazz 2011 går av stabelen fra tirsdag 10. til søndag 15. mai. Studenter og ansatte fra UiS er representert på festivalprogrammet gjennom flere band og symposium.

Brasiliansk dypdykk
Det er duket for et dypdykk i den brasilianske sangskatten på Maijazz når masterstudent ved UiS og vokalist Eva Bjerga Haugen spiller med trioen AmigoTom på Hall Toll tirsdag 10. mai kl 21.30 og onsdag 11. mai kl 11.00.

Noen ganger opplever man musikalsk kjærlighet og vennskap fra første tone. Det var det som skjedde da Tom S. Lund (gitar), Tor Yttredal (saksofon/fløyte) og Eva Bjerga Haugen spilte sammen for første gang høsten 2010 på en Blå Trå-workshop. Sammen presenterte de brasilianske toner som fikk høsten til å våres og forfrosne hjerter til å tine.

- Flere fra festivalledelsen var til stede på konserten og vi ble raskt plukket ut til årets Maijazz, forteller Bjerga Haugen. Til sommeren er hun ferdig med første året av masterstudiet i musikk ved Institutt for musikk og dans.

Skreddersydd musikk
Prosjektet har fått tittelen ”AmigoTom” av flere grunner. Amigo betyr venn. Tom henspeiler både på den store brasilianske komponisten Antonio Carlos Jobim (populært kalt Tom) og på prosjektets frontfigur Tom S. Lund. Han er en av Europas fremste bossa nova-gitarister. Dessuten henspiller Tom på det portugisiske ordet ”tom” som betyr ”tone” på norsk.

Låtene er håndplukket av Tom, bearbeidet med hans gitar og skreddersydd for trioen. På repertoaret står låter som ikke er så velkjente det for det europeiske publikummet.

- Mange av låtene er riktignok skrevet av Jobim, men vi spiller mye ukjent materiale som verken Tor Yttredal eller jeg hadde hørt før, forteller hun.

Mastertrio i Teaterhallen
Maijazz tar i bruk Teaterhallen for første gang, lørdag 14. mai kl 20.30. Først ut på dobbelkonserten er trioen Cirrus som, foruten Eva Bjerga Haugen, består av jazzmasterstudentene saksofonist Inge W. Breistein og bassist Theodor B. Onarheim. Trioen kombinerer nostalgi, vare melodier, groove og skiftende teksturer på en måte som både høres ny og gjenkjennelig ut.

- Trioen ble til etter at vi har jobbet sammen som ensemble under ulike workshoper og prosjekter på masterstudiet. Vi spiller en kombinasjon av egne låter og mer kjent stoff, men våre versjoner har ikke en typisk jazzstandard-form, forsikrer Bjerga Haugen.

Jazz og ny teknologi
Jan Bang, Andrew Dubber og studenter ved UiS tar teknologibrillene på og diskuterer jazzens utvikling og potensial, lørdag 14. mai kl. 11.00 i Lille Konsertsal.

Maijazz og Institutt for musikk og dans presenterer et dags-symposium under overskriften ”Space is the Place”. Med dettte settes fokus på jazz og opplevelsesrommet, og vi ser på jazzens utvikling og potensial i forbindelse med ny teknologi. Festivalsjef, musiker og produsent Jan Bang snakker om Punkt-festivalen sitt unike Live Remix konsept der publikum får høre remixer umiddelbart etter live-opplevelser. I noen tilfeller interagerer musikerne deretter med denne remixen. Slik skapes unike rom for innovasjon og improvisasjon.

Andrew Dubber fra Centre for Media and Cultural Research (Birmingham City University) er en fremragende internasjonal ressurs innen musikk og innovasjon. Med utgangspunkt i Kitchen Orchestra sin Maijazz-konsert, gir han gir en engasjert innføring i jazz og elektroniske medier. Og i år som i fjor gir IMD sine jazz-studenter sin helt spesielle situasjonsrapport på vegne av dagens unge musikere. Velkommen til en spennende, visjonær og kanskje litt provoserende diskusjon!

Les mer på Maijazz.no

Sist oppdatert av (09.05.2011)

Bilde av AMIGOTOM: Fra venstre: Tom S. Lund, Eva Bjerga Haugen og Tor Yttredal.
AMIGOTOM: Fra venstre: Tom S. Lund, Eva Bjerga Haugen og Tor Yttredal. Foto: Maijazz
Bilde av CIRRUS: Fra venstre: Theodor Onarheim, Eva Bjerga Haugen og Inge W. Breistein. Foto: Maijazz
CIRRUS: Fra venstre: Inge W. Breistein, Eva Bjerga Haugen og Theodor Onarheim. Foto: Maijazz

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER