Ha biblioteket med deg i lommen!

Universitetsbiblioteket lanserer mobilvennlig nettside.

Stadig mer nettbruk skjer via såkalte smarttelefoner, det vil si telefoner som kan kobles til Internett ved hjelp av 3G eller trådløse nettverk. Dette innebærer en viss utfordring for de som lager nettsider, da en mobiltelefon ikke kan konkurrere med en vanlig PC når det gjelder skjermstørrelse og ytelse. En del bruker også forskjellige typer lesebrett og nettbrett (f. eks. iPad) som et tillegg til tradisjonell PC. Det har derfor blitt vanlig å utvikle egne applikasjoner (ofte forkortet til "apps") for mobiltelefoner og andre mobile enheter. En annen løsning er å utvikle egne mobilvennlige nettsider, spesielt tilpasset denne typen bruk.

Universitetsbiblioteket har falt ned på den sistnevnte løsningen, og vi lanserer i dag vår mobilvennlige side. Universitetsbiblioteket i Agder lanserte en slik side i begynnelsen av februar, og Høgskolen i Oslo lanserte sin side ikke lenge etterpå. Utenom disse to er vi det første universitets- og høgskolebiblioteket i landet med et tilbud av denne typen.

På vår mobilvennlige side får du blant annet tilgang til disse tjenestene:

• Se våre åpningstider
  • Tilgang til Bibsys for å søke, bestille og fornye. (Vær obs på at Bibsys sine nettsider ikke er i mobilvennlig utgave)
  • Tilgang til enkelte databaser i mobilvennlig format.
  • Tilgang til å søke i UiS Brage, og lese dokumenter i PDF direkte på din mobiltelefon.
  • Kart som viser veien til våre tre avdelingsbibliotek, og kjørebeskrivelse til avdelingen på Ullandhaug.
  • Kontaktopplysninger for alle avdelingsbibliotek.

Vi håper at den mobilvennlige siden kan bli et nyttig supplement til våre ordinære nettsider. Det er som sagt ikke mange norske bibliotek som foreløpig tilbyr lignende tjenester, så her blir veien til mens vi går. Vi vil derfor sette stor pris på tilbakemeldinger på hvordan sidene fungerer. Vi har til nå fått testet dem på iPhone, iPod og HTC. For å utvikle siden har vi brukt tjenesten Mobisitegalore.

Du finner vår mobile nettside her:

Sist oppdatert av John David Didriksen (12.04.2011)