Professor i kiropraktikk ved UiS

Norge har fått sin første professor i kiropraktikk. Engelske Alan Breen blir professor II ved Universitetet i Stavanger.

– Det er veldig positivt at UiS får egen professorkompetanse innen kiropraktikk, sier Marit Boyesen, dekan ved Samfunnsvitenskapelig fakultet.

– Vi har allerede ansatt to stipendiater innen kiropraktikk. Vi tilbyr etterutdanning for kiropraktorer og arbeider med å etablere en doktorgradsplattform innen medisin og helse. Når vi i tillegg får en professor på plass, vil det styrke veiledningskompetansen for doktorgradsstudentene og utviklingen på fagområdet generelt, sier Boyesen.

Stillingen er finansiert av Universitetsfondet for Rogaland.

Utdannet i Canada
Dr. Alan Breen er professor i muskel- og skjeletthelse ved AECC i Bournemouth, England. Der leder han avdelingen IMRCI (Institute for Musculoskeletal Research and Clinical Implementation).

Han utdannet seg til kiropraktor i Canada og har siden tatt en doktorgrad som bioingeniør ved Southampton University i England. Hans forskning har i stor grad dreid seg om ryggbevegelse hos personer med og uten ryggplager.

I tillegg har professoren forsket på kliniske utfall av muskel- og skjelettlidelser. Siden 1998 har han også vært medlem av Verdens Kiropraktorforenings Forskningsråd (WFC Research Council).

Ledende innen rygg
Dr. Breen er internasjonalt anerkjent i og utenfor kiropraktiske kretser. Han er regnet som en av de ledende innen behandling av rygglidelser.

Norsk kiropraktorforening (NKF) er svært glade for nyheten.

– Denne ansettelsen gir mulighet for å få flere forskere inn på det kiropraktiske fagfeltet i Norge, og at Stavanger kan bli sentrum for denne virksomheten. Alt ligger nå til rette for at Universitetet i Stavanger skal få den norske kiropraktorutdanningen, sier Øystein Ogre, leder i NKF.

Kiropraktorutdanning ved UiS?
Siden 2003 har Universitetet i Stavanger (UiS) sammen med Stavanger Universitetssjukehus (SUS) og Norsk Kiropraktorforening (NKF) arbeidet for å etablere en kiropraktorutdanning ved UiS. Gradvis er et fag- og forskningsmiljø innen muskel- og skjelettlidelser i regionen blitt bygget opp.

– Dersom det blir etablert en kiropraktorutdanning i Norge, satser UiS på å være det universitetet som står klart til å ta oppdraget, sier dekan Marit Boyesen.

23 forskere
Hovedaktiviteten er etablert ved Nasjonalt Kompetansesenter for Bevegelsesforstyrrelser (NKB) med professor Jan Petter Larsen som forskningssjef og som hovedveileder for PhD-kandidater med mastergrad i kiropraktikk.

Forskningsaktiviteten ved NKB utføres av en gruppe på 23 forskere som enten er ansatt ved NKB eller har en formell samarbeidskontrakt med forskningsgruppen.

Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (30.08.2010)