Trente på å løse verdensproblemer


Internasjonale UiS-studenter fikk i forrige uke trening i å løse en av verdens mest alvorlige og fastlåste konflikter.

I en hestesko sitter om lag 70 studenter og veggene er dekket av FN-flagg. Foran i salen sitter et panel og ved siden av er det plassert en talerstol.

- Jeg oppfordrer alle land til ikke å iverksette tiltak som skader fredsprosessen, sies det fra talerstolen.

Nei, vi er ikke i FN-bygningen i New York, men i Hulda Garborgs hus på Universitetet i Stavanger, der studenter er travelt opptatt med å løse verdensproblemer i Mini-FN.

Mini-FN er et rollespill som arrangeres av FN-sambandet for elever og studenter. Deltakerne medlemmer av FNs sikkerhetsråd som i løpet av dagen skal enes om en resolusjon. UiS-studentene har fått i oppgave å mekle i krigen i Sudan.

Til vanlig er de tilknyttet Årsstudiet i norsk språk og kultur for internasjonale studenter (NOMSA) ved Institutt for kultur- og språkvitenskap. I løpet av de åtte månedene studiet pågår skal de lære seg norsk på akademisk nivå.

Engasjementet på topp
Universitetslektor Elisabeth Egeli forteller at studentene har forberedt seg i flere dager til FN-møtet. Alle har blå id-kort på brystet for at settingen skal være mest mulig likt FN.

- De har fått kunnskap om situasjonen i Sudan og vi har forsøkt å forklare rollene. De skal prøve å være i andres sko for én dag. Flere sa på forhånd at de gruet seg, men nå som de er i gang er engasjementet på topp. Debatten skal likevel være saklig nivå, sier hun.

Egeli forteller videre at rollespillet er forankret i studentens emneplan under temaet Norges internasjonale relasjoner. Dessuten er det et viktig mål å få brukt språket på et mer akademisk nivå.

Avdelingsleder Øyvind Gjerde i FN-sambandet i Rogaland var med på å lede forhandlingene. Han opplyser at denne typen rollespill er utbredt utenlandske universiteter, blant annet Harvard. Nå håper han at rollespillet blir en årlig seanse på UiS.

- Gode norskkunnskaper
- Dette er flinke studenter og jeg er imponert over norskkunnskapene, sier Gjerde.

- Temaet er dessuten svært aktuelt, siden det nylig var valg i Sudan, legger han til.

Mini-FNs sikkerhetsråd tar pause og forhandlingene mellom ulike land er umiddelbart i gang.

NOMSA-studenten Tarik, opprinnelig fra Tyrkia, synes rollespillet er spennende.

- Det er god atmosfære i salen. Jeg er selv veldig interessert i Sudan-konflikten. Hvis vi klarer å bli enige om en resolusjon i løpet av dagen, er det veldig bra, sier han.

Like enkelt er det nok ikke å løse problemene i virkelighetens Sudan, Afrikas største land, som for øvrig hadde sitt første flerpartivalg siden 1986.
 


Sist oppdatert av (22.04.2010)

Skriv ut artikkel print symbol
Bilde fra salen
Rundt 70 internasjonale studenter deltok på Mini-FN, som for første gang ble arrangert på UiS.
Bilde av UiS-studenten Tarik
UiS-studenten Tarik hadde et håp om at sikkerhetsrådet skulle komme til enighet.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER