Trente på å løse verdensproblemer

Internasjonale UiS-studenter fikk i forrige uke trening i å løse en av verdens mest alvorlige og fastlåste konflikter.

I en hestesko sitter om lag 70 studenter og veggene er dekket av FN-flagg. Foran i salen sitter et panel og ved siden av er det plassert en talerstol.

- Jeg oppfordrer alle land til ikke å iverksette tiltak som skader fredsprosessen, sies det fra talerstolen.

Nei, vi er ikke i FN-bygningen i New York, men i Hulda Garborgs hus på Universitetet i Stavanger, der studenter er travelt opptatt med å løse verdensproblemer i Mini-FN.

Mini-FN er et rollespill som arrangeres av FN-sambandet for elever og studenter. Deltakerne medlemmer av FNs sikkerhetsråd som i løpet av dagen skal enes om en resolusjon. UiS-studentene har fått i oppgave å mekle i krigen i Sudan.

Til vanlig er de tilknyttet Årsstudiet i norsk språk og kultur for internasjonale studenter (NOMSA) ved Institutt for kultur- og språkvitenskap. I løpet av de åtte månedene studiet pågår skal de lære seg norsk på akademisk nivå.

Engasjementet på topp
Universitetslektor Elisabeth Egeli forteller at studentene har forberedt seg i flere dager til FN-møtet. Alle har blå id-kort på brystet for at settingen skal være mest mulig likt FN.

- De har fått kunnskap om situasjonen i Sudan og vi har forsøkt å forklare rollene. De skal prøve å være i andres sko for én dag. Flere sa på forhånd at de gruet seg, men nå som de er i gang er engasjementet på topp. Debatten skal likevel være saklig nivå, sier hun.

Egeli forteller videre at rollespillet er forankret i studentens emneplan under temaet Norges internasjonale relasjoner. Dessuten er det et viktig mål å få brukt språket på et mer akademisk nivå.

Avdelingsleder Øyvind Gjerde i FN-sambandet i Rogaland var med på å lede forhandlingene. Han opplyser at denne typen rollespill er utbredt utenlandske universiteter, blant annet Harvard. Nå håper han at rollespillet blir en årlig seanse på UiS.

- Gode norskkunnskaper
- Dette er flinke studenter og jeg er imponert over norskkunnskapene, sier Gjerde.

- Temaet er dessuten svært aktuelt, siden det nylig var valg i Sudan, legger han til.

Mini-FNs sikkerhetsråd tar pause og forhandlingene mellom ulike land er umiddelbart i gang.

NOMSA-studenten Tarik, opprinnelig fra Tyrkia, synes rollespillet er spennende.

- Det er god atmosfære i salen. Jeg er selv veldig interessert i Sudan-konflikten. Hvis vi klarer å bli enige om en resolusjon i løpet av dagen, er det veldig bra, sier han.

Like enkelt er det nok ikke å løse problemene i virkelighetens Sudan, Afrikas største land, som for øvrig hadde sitt første flerpartivalg siden 1986.

Sist oppdatert av (22.04.2010)

Bilde fra salen
Rundt 70 internasjonale studenter deltok på Mini-FN, som for første gang ble arrangert på UiS.
Bilde av UiS-studenten Tarik
UiS-studenten Tarik hadde et håp om at sikkerhetsrådet skulle komme til enighet.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER