Studentoppgave: Lag en ny Photoshop!

De er bare førsteårsstudenter, men blir likevel satt på litt av en prøve: Lag et fullt funksjonerende bildebehandlingsprogram! Kristian og Patrik har løsningen.

– Dette er ”the best project ever”! Bare tiden og kreativiteten setter grenser, sier datastudent Kristian Hiim. Han og medstudent Patrik Bakke er i sluttfasen av prosjektoppgaven i Grunnleggende programmering, som skal leveres inn etter påske.

Oppgaven gikk ut på å lage et program i Java, hvor man skal kunne hente inn, gjøre enkle modifiseringer på og deretter lagre bilder. Programmet skal også være laget slik at andre kan videreutvikle det.

Det to bachelorstudentene er rimelig fornøyde med programmet de har laget. Her kan du endre farger, legge på filter, ta utsnitt, rotere og legge på flere spesialeffekter. De ferdige bildene kan ikke bare lagres lokalt, men også lastes opp til nettjenesten Picasa og deles med andre.

Ikke hverdagskost
– Det er kjempegøy. Vi startet med de viktigste funksjonene, og så har vi bare lagt til de tingene vi selv liker. Når det gjelder hvor avansert programmet er, vil jeg påstå at vi har gått forbi Paint for lenge siden, sier Patrik.

Faget Grunnleggende programmering er obligatorisk for alle ingeniørstudenter i data, elektro og teknisk realfag. I tillegg har en del matematikkstudenter faget på sitt andre år i bachelor-løpet.

Det er ikke hverdagskost at såpass ferske studenter får i oppgave å lage et ferdig utviklet, grafisk brukergrensesnitt. Nesten ingen av de 90 studentene som fikk oppgaven, har gjort det før. Førsteamanuensis Tom Ryen har imidlertid tro på denne typen utfordringer, og lager en ny prosjektoppgave hvert år.

Læringsutbytte
– Det spennende med disse oppgavene, er at det ikke fins noen fasit. Mye av det studentene trenger, må de finne selv. De får mentorhjelp underveis, så det krever mer oppfølging av oss forelesere. Men jeg vil påstå at læringsutbyttet er større enn ved bare å drive vanlig undervisning, sier Ryen.

Både Patrik og Kristian har ønske om å få jobb som software-utviklere etter endt utdanning. De er svært fornøyde med å få praktiske oppgaver på studiet.

– Å kombinere teori og praksis er veldig lærerikt. Når man først har laget noe som fungerer i praksis, kan jeg love deg at du blir hekta, sier Patrik.

Les mer om bachelor-studiene i ingeniørfag her

(Artikkelen ble først publisert 26.03.2010)

Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (10.01.2014)

Foto av datastudentene Kristian Hiim og Patrik Bakke med pc som viser fotoprogrammet de har laget.
Datastudentene Kristian Hiim og Patrik Bakke er fornøyd med bilderedigeringsprogrammet de har laget.
Portrett av førsteamanuensis Tom Ryen
Førsteamanuensis Tom Ryen utfordrer studentene når det gjelder kreativ programmering.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER