Pangstart på Åpen dag

Høye smell, røyk og væsker i ulike farger. Standen for kjemi, miljø og biologisk kjemi tiltrakk seg mange besøkende da UiS arrangerte Åpen dag.

Det ryker fra krukken foran Hamidreza Sefidroodi. På standen for kjemi, miljø og biologisk kjemi utfører han eksperimenter sammen med andre studenter. Anne Lene Sinnes og Andreas Stokkeland er blant de mange besøkende som stopper og tar en kikk. De har tatt turen fra Forus videregående for å få vite mer om hvilke studier UiS kan tilby.
– Jeg kan tenke meg å studere realfag – matematikk eller naturfag, sier Sinnes til UiS.no.
Stokkeland er også interessert i realfag
– I dag håper jeg å finne ut hva ingeniøryrket går ut på. Jeg har fått høre at jeg ville passet til å være ingeniør. Selv har jeg mest sett for meg å bli lærer, sier han.

Foredrag
Sinnes og Stokkeland har en lang liste over foredrag de vil få med seg i løpet av dagen.
–Vi får mer ut av dagen om vi går på foredrag, sier Sinnes før de haster av gårde til foredraget ”Korleis verkar vindmøller til havs?”.
Studentene på standene gir de besøkende svar på alt de vil vite.
– De spør om det er kjekt å gå her. Mange er mest opptatte av hvilke jobbmuligheter de vil få. Vi sier at de kan få forskningsjobber i oljeindustrien, at de kan jobbe på IRIS, på universitetet, i videregående skole eller i konsulenttjenester. Et arbeidssted kan være Det Norske Veritas. Schlumberger og Westlab er store kjemiselskaper, sier Carina Steinbakk, som står på standen for kjemi, miljø og biologisk kjemi.

Vil bli sykepleiere
På andre siden av campus geleides en gruppe skoleelever gjennom sykepleielaboratoriet.
– Som sykepleier skal du være god teknisk, men også god på det mellommenneskelige. Du treffer mennesker i sårbare situasjoner, sier Hildegunn O. Steine, universitetslektor ved Institutt for helsefag til forsamlingen.
Ann Karin Østbø har visst at hun ville bli sykepleier siden hun begynte å jobbe på sykehjem i høst.
– Jeg synes det er en kjekk og sosial jobb, sier Østbø.

Omvisning på sykepleielaboratoriet
Østbø synes det er spennende å få se sykepleielaboratoriet på UiS.
– Det ser skikkelig proft ut. Rommene ser ut som på et sykehus, sier hun.
Tidligere på dagen har Østbø vært på foredraget ”Sykepleie – et yrke med ubegrensede muligheter” sammen med venninnen Anne Synnøve Olsen. Her ble det vist en film om sykepleierstudenter som har praksis i Tanzania.
– Etter foredraget fikk jeg enda mer lyst til å bli sykepleier. Jeg har veldig lyst til å reise på utveksling til Afrika. Filmen viste at du kan gjøre en forskjell og at du kan hjelpe folk som sykepleier, sier Østbø.

Mange besøkende
Med utgangspunkt i påmeldte skoler besøkte mellom 2300 og 2500 elever Åpen dag. Ved dagens ende er koordinator André Sæbø godt fornøyd.
– Det var veldig bra trøkk og mange besøkende helt fra morgenen av. Engasjementet har vært stort både blant ansatte, studenter og besøkende, sier han.

Les mer om noen av foredragene som ble holdt.

Sist oppdatert av Hildegard Nortvedt (17.03.2010)

Hamidreza Sefidroodi måler opp væske på standen for kjemi, miljø og biologisk kjemi. Bak ham står Carina Steinbakk.
Anne Lene Sinnes og Andreas Stokkeland. I bakgrunnen gjør studenter eksperimenter på standen kjemi, miljø og biologisk kjemi.
Anne Lene Sinnes (t.v.) og Andreas Stokkeland har mest lyst til å studere realfag eller ta lærerutdanning.
Ann Karin Østbø og Anne Synnøve Olsen på sykepleielaboratoriet på UiS.
Ann Karin Østbø (t.v.) og Anne Synnøve Olsen vil begge bli sykepleiere. Under Åpen dag fikk de se sykepleielaboratoriet på UiS.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER