Komponisten Olav Berg hylles med konsert

Lærere og studenter ved Institutt for musikk og dans ved UiS inviterer til feiring av den norske komponisten Olav Berg, som ble 60 år sist høst. Konserten finner sted søndag 31. januar kl 15.00 i Lille konsertsal i Bjergsted.

Håkon Vestly, universitetslektor ved UiS og 1. klarinettist i Stavanger Symfoniorkester, har invitert med seg studenter og kolleger for å presentere Olav Bergs musikk.

Musikk for hode og hjerte
- Det er ikke enkelt å snakke om musikk, sier Vestly når han blir bedt om å skildre Bergs uttrykk.

- Berg selv har sagt at ”der ordene stopper, begynner musikken”, fortsetter Vestly.

Han forteller likevel dette om komponisten:

- Det er sterkt stoff. Musikken hans har en sterk uttrykkskraft og det skal godt gjøres å ikke bli berørt. Den kommuniserer direkte med lytterens hode og hjerte og har stor uttrykksvariasjon , forklarer han. Noen har kalt ham ”fullblods romantiker” , men det blir noe for enkelt å plassere ham i en snever bås, mener Vestly.

Bred produksjon
Publikum kan se frem til et musikalsk tilbakeblikk på jubilantens brede produksjon. Lærere og studenter fremfører solo- og kammermusikk fra hele karrieren, deriblant Fantasia breve for klarinett og piano (1983), som er skrevet spesielt for Vestly. På programmet står også Microludes for fløyte og perkusjon(1999) og Klarinettkvintett fra (2001), for å nevne noe.

Berg studerte musikkteori og komposisjon med Antonio Bibalo i Norge og Lennox Berkeley i London. Han har vært komponist på heltid siden 1977, foruten ett år hvor han underviste ved nåværende Institutt for musikk og dans. Han har også bakgrunn som trompetist i Marinemusikken i Horten og bakgrunnen som blåser har ført til at musikk for blåsere er viet en spesiell plass i Bergs musikk.

Turns in the Golden Room for solo klarinett (2007)
Håkon Vestly, klarinett

Tre mellomspill for fløyte og gitar (1982)

Njål Vindenes, gitar