I julestemning med klassisk sang

På søndag er det tid for sangstudentenes julekonsert. De lover at det blir en salig og stemningsfull opplevelse.

På repertoaret står musikk som spenner over en periode på 400 år, fra Johann Sebastian Bach til Andrew Lloyd Webber. Studentene har øvet på konserten siden slutten av november. Den blir arrangert av Elizabeth Norberg-Schulz, som er professor i sang. Studentene har selv valgt ut hvilke stykker de skal framføre. Før hun bestemte seg for hva hun ville synge, tilbrakte Tone Kummervold en dag med å se gjennom noter og høre på musikk på Universitetsbiblioteket på Bjergsted. Et av stykkene hun skal framføre er ”Noel des enfants qui n’ont plus de maison”.

– Sangen handler om ensomme barns jul. Det er en dramatisk tekst, sier hun.

Ikke alle stykkene er julesanger. Den andre sangen Kummervold skal framføre er vuggesangen ”Nurse’s lullaby”.

– Det er en link til Jesus, til barnet i krybben. Vuggesanger brukes ofte i forbindelse med jul. Andre eksempler er ”To sanger” av Johannes Brahms, og ”Marias vuggesang” av Maria Wiegenlied, opplyser hun.

Vil gjenta suksessen

Det er andre året studentene arrangerer konsert i Skur 2 på Skagenkaien. Konserten i fjor var en suksess, og lokalet var fylt til randen.

– Konserten kan være en pause i hverdagen. Du kan sitte med øynene lukket og bare nyte, sier Wibeke Wetaas, som er blant studentene som skal opptre.

De skal både synge solo og i kor og ensemble, som er mindre grupper av sangere. Like før en konsert er studentene både spente og nervøse. Maria Steinsvik blir kvalm, og kjenner et sting av fortvilelse, forteller hun.

– Det er konstruktivt med en god dose nervøsitet. Vi synger jo med kroppen, og blir på en måte i et med nervøsiteten. Hvis det går bra, blir jeg veldig glad etterpå, sier hun.

Knyttes til religion

Alle sangstudentene på UiS deltar, fra førsteårsstudentene til post graduate-studentene. Stordelen av verkene kan knyttes til religion.

– Noen er også direkte religiøse tekster fra evangeliet. Andre har blitt inspirert av Guds ord. Tekstene er satt til stykker som er skrevet av noen av de største komponistene, sier Norberg-Schulz.

Noe av formålet med konserten er å skape oppmerksomhet rundt klassisk sang. Norberg-Schulz synes det er trist at få unge fører de klassiske sangtradisjonene videre.

– Våre studenter formidler klassisk sang til andre unge, og til resten av byen. Det kan bidra til at også andre velger sang som profesjon, eller at de bare gleder seg over den, og blir kjent med den, sier hun.

Stemningsfull morgen

Student Cathrine Sørbøe Villesvik tror konserten kan passe for mange. Hun minnes en stemningsfull morgen på kafeen Sjokoladepiken, hvor hun jobber. Det er søndag og hun setter på den italienske sopranen Mirella Freni. I kafeen er det helt stille, mange lytter til musikken.

– Det var til og med en mann som skrøt og sa: ”Fantastisk musikk”. Samtidig er det et skritt fra å like musikken til å oppsøke konserter, sier hun.

Villesvik mener ”salighet” er et ord som beskriver konserten de skal holde.

– Repertoaret er ikke påtrengende. Du kan sitte litt i din egen verden. Musikk er helt essensielt for å komme i julestemning, mener hun.

Program for studentenes julekonsert

Brahms: Wenn ich ein kleines Voeglein waer

fra Neue Liebesliederwalzer (alle bachelorstudentene)

Haendel: The Trumpet shall sound (Vegar Bakke)

Reger: Maria Wiegenlied (Cathrine Sørbøe Villesvik)

Tosti: Preghiera (Jose’ Gorrochategui Polo)

Strauss: Die Nacht

Zemlinsky: Klopfet, so wird euch aufgetan

(Maria Steinsvik)

Mendelssohn: Psalm 42,  utdrag  (Maren Myrvold og kor)

Verdi: Ave Maria fra Otello  (Kersti Ala-Murr)

Bach: Et in unum Deum (h-moll messe)

(Inger Torill Søyland Narvesen og Alexandra Hill)

Haendel: O thou that tellest good tidings to Zion

(Alexandra Hill)

Bach: Schlafe mein Liebster

Montsalvatge: Cancion de cuna para dormir a un negrito

(Iva Mrvos)

Cilea: Io son l’umile ancella fra Adriana Lecouvreur

(Hedda Bakker)

Purcell: Elegy upon the death of Queen Mary

(Cathrine S. Villesvik og Maria Steinsvik)

Scarlatti: Sulle sponde del Tebro, siste sats

(sopr. Linn Ellise Hovland akkompagneres av cembalo, barokktrompet og cello)

Britten: Nurse’s lullaby

Debussy: Noel des enfants qui n’ont plus de maison

(Tone Kummervold)

Puccini: Salve Regina  (Henie Ihler Ørstad)

A. L. Webber: Pie Jesu  (Henie Ihler Ørstad og Cathrine S. Villesvik og kor)

Alle de andre sangstudentene som deltar er:

Tuva Ramlo Ystad, Liidia Zalozhnykh, Siri Kval Ødegård, Silje  Talgø Grønset, Siri Schmidt Lindgaard, Gunnar Andor Nieland

Pianister: Erling R. Eriksen, Natalia Kelim og Milan Rabrenovic

Pris: 50,-/Gratis for alle ansatte og studenter ved UiS

Konserten arrangeres kl. 14.00 i Skur 2 på Skagenkaien.

Sist oppdatert av (09.12.2009)

Sangstudenter synger og ler. F.v.: Wibeke Wetaas, Hedda Bakker, Cathrine Sørbøe Villesvik, Kersti Ala-Murr, Linn Ellise Hovland, Maria Steinsvik og Tone Kummervold. Foto: Ida Gudjonsson
ØVER: I disse dager øver sangstudentene intenst til årets julekonsert. F.v.: Wibeke Wetaas, Hedda Bakker, Cathrine Sørbøe Villesvik, Kersti Ala-Murr, Linn Ellise Hovland, Maria Steinsvik og Tone Kummervold. Foto: Ida Gudjonsson

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER