UiS Volley presterer og provoserer

UiS Volley har vunnet ti av elleve kamper i eliteserien i volleyball for kvinner. Det nystarta laget har ambisjoner om å nå europeisk toppnivå. Trener Tore Aleksandersen har oppskriften på suksess.

– Det må være presisjon! Dette er reelle spillsituasjoner, roper Tore Aleksandersen. Mannen fra Aukra leder ni langbeinte jenter
en tidlig fredags morgen. Mens andre siddiser sitter fast i morgenrushet og gnir søvnen ut av øynene, er volleyballjentene i Ynglingehallen i Stavanger igjen fit for fight. De får kjørt seg litt ekstra hardt i dag, prestasjonene påtreningen kvelden før var ikke gode nok.

– De er klar over hva som må til for å komme på et høyt nivå, og her leker vi ikke. Kyss, klapp og klem får oss ikke videre, slår
Tore Aleksandersen fast.

Og Aleksandersen vet hva han snakker om. Han har gull fra både serie og cup i tysk elitespill og har skapt mesterlag i USA. Nå er
han tilbake i moderlandet for å gjøre det samme – å løfte norsk volleyball. Dermed utfordres de etablerte lagene i eliteserien.
Og rundt om er det også kritikere som ikke tror at det er mulig i lille Norge å sette seg høye internasjonale mål i en stor verdensidrett.

Suverene

Jentene i UiS Volley presterer. Etter å ha møtt alle lagene i eliteserien én gang var de ubeseiret. Etter elleve spilte kamper topper de fortsatt tabellen foran Koll. Og selv om laget kan skilte med ti seire og en settforskjell på 32–7, lar treneren dem på ingen måte hvile på laurbærene.

– Kravene og forventningene fra meg er nok hardere enn i andre lag. Vi trener i mye større mengder og har høyere intensitet, sier
Aleksandersen.

Gjennomsnittsspilleren på UiS Volley legger ned 23–25 treningstimer i uka. Dette er ifølge treneren to til tre ganger så mye som andre eliteserielag. Og det er helt bevisst. Aleksandersen vil middelmådighet og nyanser i grått til livs. Han vil ha et
veltrent lag på europeisk toppnivå. De har trent med lag i verdenseliten, som Kina og Japan.

Sju av volleyballagets 13 spillere er studenter ved Universitetet i Stavanger. Trønderjenta Hanne Haugen Aas kom til oljebyen av to grunner. Hun ville studere reiselivsledelse ved UiS, og hun ville spille volleyball med Tore. Nå er hun dobbeltarbeidende og prøver å dele seg så godt hun kan mellom spill og studier. Aleksandersens strenge tone er på ingen måte skremmende.

– Jeg ønsker å bli utenlandsproff, men føler meg fortsatt litt for ung, sier den 21-årige midtspilleren. I mellomtiden er UiS Volley en god skole som kan forberede den 188 centimeter høye jenta på livet på kontinentet.

Nordlandsjenta Ida Kristoffersen studerer personalledelse ved UiS, og også hun håper med tiden på en profftilværelse. Gjerne
i Tyskland.

– Tore har gode kontakter flere steder, så det kan være gode muligheter for å vise seg fram for noen av dem etter hvert, sier
oppleggeren.

Sportslig leder i UiS Volley, Torgeir Vølstad, er utrolig glad for at Aleksandersen vil styre skuta.

– Tore er en etablert trener med internasjonale meritter og mange internasjonale kontakter. Han terper på de tusen små detaljene som til slutt blir et mesterverk – detaljer svært mange andre her til lands ikke har hørt om en gang. Tore er utrolig god og har en drivkraft og energi utenom det vanlige, sier Vølstad.

Både Aleksandersen og Vølstad mener den harde jobbingen ikke bare er for UiS Volley, men for hele Volleyball-Norge.

– Vi følger UiS-visjonen om å utfordre det velkjente og utforske det ukjente. Jeg tror vi har mulighet til å bli veldig gode, sier Vølstad.

Blir snakket om

De andre lagene i eliteserien legger ifølge både spillere og trener merke til den nye strategien.

– Vi vet at andre snakker om oss. Ikke alle har forståelse for at vi trener så mye, de tror ikke det er nødvendig, sier Hanne
Haugen Aas og Ida Kristoffersen.

Jentene mener at andre lag til og med synes det kan være større å slå UiS Volley enn Koll. For tar de UiS Volley, tarde samtidig litt av opplegget til Tore.

Håper på riksanlegg

Stavanger kommune ønsker i samarbeid med Volleyballforbundet å få bygget et riksanlegg i Stavanger. Dette kan få plassering på
universitetsområdet. I mellomtiden sørger Stavanger kommune og Ynglingehallen for at det nye laget har ekstra treningstid. Hver uke har de 29 halltimer, og det er det internasjonalt nivå over.

– Vi pløyer, sår og jobber. Jentene står på noe vanvittig. Drømmen er at vi om fem år er respektert i Europa, at lagene må spille godt for å slå oss – og at klubben lenge før den tid er godt integrert som en del av universitetsfamilien på Ullandhaug, både innad og som et av UiS’ sterke kort sett utenfra, sier Vølstad.

UiS VOLLEY

• Vunnet ti av elleve kamper i serien
  • Settforskjell: 32–7
  • Trener i snitt 23-25 timer per uke
  • Snitthøyde på førstesekseren: 1,85
  • Snittalder: 20 år
  • Sju lag spiller i eliteserien. Av de seks lagene UiS Volley møter, er også BSI og NTNUI studentlag.
    (Tallene er oppdatert 8.12.2009)

Tekst: Janet Molde Hollund
Foto: Dag Myrestrand/Bitmap

Sist oppdatert av (08.12.2009)

Bilde av Hanne Haugen Aas som smasher.
SLAGKRAFT: 188 centimeter høye Hanne Haugen Aas smasher i kamp mot Koll, som er ett av topplagene.
Bilde av trener Tore Aleksandersen.
AMBISJONER: Trener Tore Aleksandersen vil skape et topplag som kan hevde seg på europeisk nivå. Det er ingen kjære mor på treningene. Alt er nøye gjennomtenkt og planlagt for å nå nye høyder.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER