Drama og fjernsynsproduksjon i skjønn forening

I underste etasje på Arne Rettedals hus har studenter fra drama og mediefag et unikt samarbeid på tvers av fakulteter. Dramastudentene setter opp teaterforestillinger, og studenter fra fjernsyns- og multimedieproduksjon sørger for at oppsetningene blir foreviget på film.

– Jeg kom på det i natt. Hva gjør mødre når ungene er ute og leker? De hviler. Bruk det når du springer ut og sier «Hvem er det som våger å vekke meg i middagsluren min», forklarer Anna Songe-Møller.

Førstelektoren gir engasjert sine siste instrukser til dramastudentene. Det er mindre enn en time til de første skal på scenen for å underholde inviterte skoleelever. Det er visst ofte slik at de siste tingene faller på plass like før en premiere.

Når dramastudentene entrer scenen har de gjort alt selv fra a til å. De har laget framdriftsplaner, invitert skoler, drevet PR og laget manus, for å nevne noe. Prosjektet, som har resultert i fire teaterstykker, er studentstyrt – men med tett veiledning.

Trekameraproduksjon
Mens skuespillerne gjør seg klar til å ta imot tilskuere, er det andre som sjekker ledninger og ser til at alle kamerainnstillinger er riktige. Med headset på ørene frå de viktige instrukser fra regikontrollen. Studenter fra fjernsyns- og multimedieproduksjon er nemlig også med på prosjektet, og sørger for en trekameraproduksjon som skal ut på DVD etterpå.

– Samarbeidet er kjempekjekt. Faglærere diskuterer og snakker sammen, og studentene får knyttet kontakt med hverandre. Jeg opplever dette som veldig vellykket og interessant for begge parter, og det inngår i pensum i begge leirene, sier Songe-Møller.

Regikontroll
Tre røde og en svart tjukk ledning går fra dramasalen, tvers over gangen og inn i et hull i veggen til institutt for mediefag. Noen minutter ut i premieren på «Fjordgløtt pensjonat» sitter tre personer veldig konsentrert i regikontrollen.

– Klar tre, ta tre. Klar to, ta to.

Det handler om koordinere tre kameraer samtidig. Beskjedene følger hverandre, og kameramennene i dramasalen gjør som de får beskjed om. Fem små og to store skjermer viser hva som skjer på andre siden av gangen.

– Snart kommer makken inn på høyre side. Zoom sakte ut mens han kommer inn, sier Magnus Halvorsen Wathne.

Også de har hatt mange forberedelser. Utfordringen for de som jobber bak kamera er å lage fjernsynsversjon av en publikumsforestilling. En forestilling er prøveopptak, den neste skal tas opp og klippes direkte.

Samarbeid med gevinster
– Dette er en av de positive gevinstene med det nye bygget, og en kjempefin øvelse, sier Torfinn Ingeborgrud. Universitetslektoren skryter av høyt nivå og flotte forestillinger hos dramastudentene. Han mener også det er viktig å ha en positiv innstilling og se mulighetene i å jobbe på tvers av fakultetene.

Dette prosjektet er ett av flere de to instituttene samarbeider om i løpet av ett studieår. Studentene har også fått mye igjen for det. Dramastudenter får erfaring med å spille foran fjernsynskamera, og de bak kamera knytter kontakt mer skuespillere de kan få bruk for når de skal produsere eksamensfilmer.

Unger strømmer ut og inn av dramasalen, og ser ut til å kose seg. Onsdag ettermiddag er det også mulig for folk ved universitetet å se forestillingene. Les mer om stykkene.

Tekst og foto: Janet Molde Hollund

Sist oppdatert av (10.11.2009)

Her er et bilde av katten Roberto og hunden Samson i stykket «Fjordgløtt pensjonat».
Katten Roberto og hunden Samson i stykket «Fjordgløtt pensjonat».
I regikontrollen koordinerer Severin Ommundsen, Ane Gardner Øxnevad og Magnus Halvorsen Wathne trekameraproduksjon.
I regikontrollen koordinerer f.v. Severin Ommundsen, Ane Gardner Øxnevad og Magnus Halvorsen Wathne trekameraproduksjon.
Sanne, Edel og Olene fra Madlavoll skole gleder seg til teaterforestilling.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER