- Viktig å satse på sosiale medier

- Det er utrolig vanskelig for både offentlige og private institusjoner å gjøre det bra i sosiale medier. Men de bør prøve, sier Eirik Newth, astrofysiker, blogger og forfatter. Han besøkte UiS i dag, og holdt festtale på universitetets femårs-jubileumsfest.

Universitetet er presentert på mange forskjellige sosiale nettsted, Twitter, YouTube, og Facebook er noen av dem.  I tillegg har UiS et alumninettverk av tidligere studenter som nærmer seg 5000 brukere, og er på iTunesU.
- Universitetets satsing på sosiale medier er viktig og veldig bra, mener Eirik Newth.

- Kjedelig med Jens
- Samtidig er det en vanskelig jobb. Årsaken til det, er blant annet at basisen for sosiale medier er at all kommunikasjon er personlig. Det er derfor det er så utrolig kjedelig å følge Jens Stoltenberg på Twitter eller facebook, det er så åpenbart at det ikke er ham selv som svarer og deltar. Men noen av de dyktige kommunikatørene takler denne jobben, sier Newth, og nevner spesielt Politiets sikkerhetstjeneste (med  4100 "fans" på Facebook) som eksempel på god innsats.

400 000 bloggere
Neste kull som kommer til universitetet høsten 2010, er de første som gjennom hele videregående skole har brukt pc obligatorisk i skolearbeidet. Det betyr at arbeidsmetodene endrer seg, men Newth mener at studentene nok er tilpasningsdyktige til de fleste undervisningsformer.
- Det er et viktig aspekt at unge mennesker tilbringer mye tid foran en eller annen skjerm, og uformell og ustrukturert læring skjer der. Mer enn 400.000 blogger er opprettet i Norge, og her ligger det masse skrivetrening. Men det er bra at ikke alle har fortsatt skrivingen, sier han med et smil.

- Viktig for forskere
For forskere er det ikke slik at blogging eller synlighet i sosiale medier gir poeng for formidling, slik en kronikk i en dagsavis vil gjøre. Selv om dette også er god og tidsriktig formidling.
- Allikevel er det veldig viktig for forskere å vise igjen i sosiale medier, for min egen del, har jeg hatt vesentlig mer tilbakemelding og fått mer oppmerksomhet på blogginnlegg enn det jeg har hatt på kronikker i Aftenposten. I noen tilfeller har blogginnlegg ført til radiointervjuer, andre ganger til lange debatter på nett. Dette bidrar til å øke synligheten og oppmerksomheten om det man er opptatt av.
Newth legger til at alle gode bloggere har en eller annen gang skrevet noe de har angret på, og slettet. Tilbakemeldinger er viktig, bare sånn kommer man videre.

Upersonlig er ut!

Sosiale medier er avhengig av personer som er personlige. De som er mest vellykket i følge Newth, er de som klarer å være passe personlige, og ikke twittrer om kakeoppskrifter eller dumme kjærester, mens på andre siden av skalaen er bedrifter som driver produktpushing og enveiskommunikasjon.
- For en offentlig virksomhet, som for andre, er det å svare på kommentarer eller innspill er veldig viktig for å bli tatt seriøst, mener Newth.
- Det kan komme usaklig kritikk, men også gode innspill. Mange er unødvendig redde for dette.

Ingen tvang
Newth mener at det ikke går an å tvinge noen til å være aktive i sosiale medier.
- For noen passer ikke dette i hele tatt, og det er nok snakk om en generasjonssak også. Men for en organisasjon som UiS, er det viktig å oppfordre til økt aktivitet. Universitetet er en viktig samfunnsinstitusjon med stor utadrettet virksomhet, og i offentligheten er åpenhet en egenskap som bør prege UiS på alle fronter. Så da er det viktig å bruke de kanaler som finnes, mener Newth.

Sist oppdatert av (30.10.2009)

Eirik Newth
Eirik Newth vil ha flere akademikere i sosiale medier
Lenker og mer:

Strategi og kommunikasjonsavdelingen vil gjerne holde et dagsseminar i sosiale medier for ansatte og studenter. Har du innspill og ideer til ting du vil vite mer om, bruk en av våre åpne kanaler, eller send epost til ingeborg.dirdal@uis.no.

LENKER
Eirik Newt sin blogg.
Søk på Eirik Newth.
Sosiale medier på Wikipedia.
NrkBeta er nytting kilde for mer kunnskap om sosiale medier
Følg UiS på Facebook og Twitter, UniStavanger,  UiSalumni, UbiStavanger.
UiS på YouTube
Vil du ha din blogg i vår bloggliste? Send en epost til ingeborg.dirdal@uis.no
UiS Alumni vokser og vokser, har du studert i Stavanger, kan du melde deg inn.