Standup-forskere på NRK

Denne uka er det Forskerstandup på café Sting i Stavanger. Med en mikrofon i hånden og 15 minutter til rådighet forteller forskerne om noe av det mest spennende de vet om forskningsfeltet sitt. Konseptet har vært så vellykket at Kunnskapskanalen på NRK 2 sender innslag fra standupen på TV hver lørdag fram til jul.

I går opptrådte seks forskere fra Stavanger på Cafè Sting Nere i forbindelse med Forskningsdagene 2009. De neste to dagene skal tolv nye forskere i ilden. Og hvis du ikke besøker Sting i kveld og på torsdag for å se forskerne ”live”, kan du flere lørdager framover se dem på TV på NRK 2.

Forskningsunderholdning
– Jeg synes dette var kjempekjekt. Det er stor forskjell på det å forelese for studenter og det å snakke til et publikum, og det var med skrekkblandet fryd jeg sa ja til å stille opp, forteller professor Arnfinn Nergaard ved Institutt for konstruksjonsteknikk og materialteknologi ved Universitetet i Stavanger.

Han fikk god respons på sin fortelling om peak oil og teknologihistorie sett gjennom jekta Anna af Sand. Publikum så ut til å storkose seg.

Både standuper Nergaard og hans kollega professor Ove Tobias Gudmestad mente at nå måtte rogalendingene og jærbuene satse på offshore vindmøller, og Gudmestad tok til orde for at et kommende Vinddirektorat – i likhet med Oljedirektoratet – må legges til Stavanger.

– Vi må finne på noe lurt og tenke ut et godt konsept, sa professoren og utbroderte hvorfor vindmøller er bedre til havs enn til lands.

Latteren blant publikum satt løst og vitnet om at forskningsformidlingen på Sting Nere denne kvelden var svært underholdende.

Konfekteske
– Dette er ikke en bibel, sa Gunnar Magnus Eidsvåg fra Misjonshøgskolen i Stavanger, og pekte på bibelen.

– Det er en oversettelse.

Eidsvåg fortalte så om den hebraiske originalbibelen og den greske oversettelsens hegemoni i århundrer, før de kristne igjen gikk tilbake til den hebraiske versjonen – bortsett fra på ett punkt: Den greske oversettelsen holder fram at det var en jomfru som skulle føde et barn og ikke en ung kvinne – slik det står i den opprinnelige hebraiske bibelen. Den norske bibeloversettelsen refererer som kjent til den greske bibelen på dette punktet.

Videre fortalte matematiker Njål Foldnes fra BI meget underholdende om sannsynlighetsberegninger og tilfeldigheter. Og lege Tor Melberg fra Stavanger Universitetssjukehus snakket om utblokking av pasienter med akutte infarkter. Publikum satt igjen med ny kunnskap om det største infarktsykehuset i Norge og den fantastiske jobben legene gjør hver dag. En engasjert Melberg formidlet dette med mye humor.

Den siste smakebiten under gårdagens seanse var Hamsun-resepsjon i DDR av førsteamanuensis Benedikt Jager fra Universitetet i Stavanger.

– Dette er som en konfekteske, sa konferansier Eldbjørg Vaage Melberg og refererte til hva en av gjestene i pausen hadde sagt til henne. Gjesten tenkte på hver enkelt av standuperne som en herlig overraskelse – med faglig innhold og humoristiske vinklinger.

Standup-suksess blir god tv
Det var Forskningsdagene i Stavanger som var først ute med denne typen forskningsformidling. Første gang var for 12 år siden. Konseptet har siden spredt seg til flere andre universitetsbyer. Forskerstanduperne i Stavanger gikk på tv i fjor, og ble så godt mottatt at Kunnskapskanalen på NRK vil ha enda flere i år.

Konseptet er utviklet og produsert av enhet for nettbasert opplæring (NettOp) ved UiS. Underdirektør Atle Løkken forteller at hver forestilling blir filmet med tre kameraer.

– Det er ganske oppsiktsvekkende at et universitet får anledning til å sende en hel programserie til NRK. Dette er super forskningsformidling og det koster oss nesten ingenting. Vi sitter med godt råstoff i form av folkene våre. Da er det bare å gjøre en liten ekstra innsats, så har vi timevis med god tv, sier Løkken.

Antakelig vil rundt 15 forskere komme på tv med sine mini-foredrag. Sendingene skal gå på NRK 2 lørdag ettermiddag. Når Arnfinn Nergaard kommer på skjermen, vil kona benke seg foran tv-en.

– Det er hun som er dommeren, sier Nergaard.

Her er forskerne som opptrer resten av uka:

Onsdag 23.september klokken 20.00-22.00

1. Marie Smith-Solbakken, UiS: "Rusavhenging - av hva da?"
2. Bjørn Tore Rotabakk, Nofima: "Naturlig mat med bedre holdbarhet"
3. Ragnhild Wiik, IRIS: "Ord som strategi"
4. Arild Johannessen, IRIS: "Hva skal vi ha til middag i morgen?"
5. Marianne Skjortnes, MHS: "Utdanning i Afrika: en gang kvinne - alltid kvinne?"
6. Svein Tuastad, UiS: "Fridom, likskap og gullkort"

Torsdag 24.september klokken 20.00-22.00
1. Aslaug Mikkelsen, UiS: "Olje - risiko og bærekraft i Arktis"
2. Corinna Vossius, SUS: "Bedre frisk og rik enn syk og fattig"
3. Dr. Leoh Ragev, Universitetet i lutenblag/Molvania: "Slappe flavonoider og potente saponiner". Siste nytt om økologisk mat.
4. Eivind L. Rake, Brannvesenet Sør-Rogaland: "Krise, krise, krise"
5. Odd Magne Bakke, MHS: "Neger-psyke - norsk misjon og rasisme"
6. Simon Møller, UiS: "Kan planter brukes i moderne medisin"

Sist oppdatert av Karen Anne Okstad (24.09.2009)

Professor Ove Tobias Gudmestad på Forskningsdagene 2009.
I VINDEN: Som jærbu trakk Ove Tobias Gudmestad fra Universitetet i Stavanger veksler på sine vinderfaringer og tok til orde for vindmøller til havs som en framtidig satsning for regionen.
Professor Arnfinn Nergaard på Forskningsdagene 2009.
PEAK OIL: Professor Arnfinn Nergaard har kompetanse innen offshoreindustrien. Den vil han nå vende mot vindkraft.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER