Ny sykepleielab

På den splitter nye sykepleielaben har sykepleiestudentene dobbelt så mye plass til realistisk trening. – Å trene er faktisk det gøyeste, mener studentene selv.

Sykepleiestudentene Tonje Danielsen, Maren Bore og Kristine Bjøre er i full gang med å trene på forflytning av pasient med hjerneslag. Sammen med andre studenter på bachelor i sykepleie er de de første til å ta i bruk det splitter nye sykepleielaboratoriet i Kjell Arholms hus på Universitetet i Stavanger (UiS).

– Gøy å trene

Tirsdag denne uken åpnet sykepleielaben, en romslig og lys treningsarena med 12 senger og utstyret studentene trenger for å få realistisk ferdighetstrening.

– Lab er noe av det viktigste vi gjør, og det er mest gøy også, sier de tre andreårsstudentene.

Mellom sengene er det god plass til at flere studenter kan trene uten å komme i veien for de som trener ved nabosenga. Her går teori og praksis hånd i hånd. Mandag gikk studentene gjennom teorien. Dagen etter satte de kunnskapen ut i praksis.

– Når vi skal snu eller flytte en pasient med hjerneslag er det viktig at vi ikke bare fokuserer på den siden som ikke er lammet, forklarer de.

Egentrening

Laben er i hovedetasjen i Kjell Arholms hus, og den er åpen mellom 07.00 og 23.00 for at studentene kan booke tid for egentrening utenom undervisningen. Det er veldig populært, spesielt før eksamen. Andreårsstudent Johanne Bordal Andersen gleder seg også til å ta i bruk den nye laben.

– Her skal vi øve på eksamensoppgaver og lære mye spennende. Det er viktig å trene til vi blir ferdig utdannede sykepleiere og for å få erfaringer, sier hun.

Dobbelt areal

Sykepleiestudentene trener mye, og med stadig flere sykepleiestudenter var det et stort behov for mer plass.

– Vi vokste ut av den gamle laben vår, og nå har vi doblet arealet på laben. Nå har vi fått et rom som er mer fleksibelt, og her kan vi åpne opp og ha en stor sal. Vi som lærere kan gå mellom rommene og veilede, og vi kan ha flere typer øvelser, sier førsteamanuensis og studieleder Bodil Bø Våga.

Den «gamle» laben skal fortsatt brukes til noen øvelser.

Viktige forberedelser til yrkeslivet

Nasjonalt og internasjonalt øker behovet for sykepleiere, og UiS har de siste årene tatt inn flere studenter for å møte noe av behovet.

Dekan ved Det helsevitenskapelige fakultet, Kristin Akerjordet, er opptatt av å utdanne sykepleiere med høy kompetanse. Da trenger studenten å trene på både tekniske og ikke-tekniske ferdigheter, understreker hun.

– Her lærer de også å samarbeid og bygge team. Det er viktig å ha med seg ut i arbeidslivet, sier hun.

Tekst og foto: Karoline Reilstad

Sist oppdatert av Karoline Reilstad (23.02.2018)