Doktorgrad om materialtretthet i rør

Arvind Keprate (32) har tatt doktorgrad i offshoreteknologi ved Universitetet i Stavanger med en avhandling om materialtretthet i undervannsrør.

Forskningen i doktorgradsprosjektet foreslår en to-trinns risikovurdering som har potensial til å identifisere tretthetskritiske områder av røret for inspeksjon, vedlikehold og reparasjon.

Fase 1 av den foreslåtte tilnærmingen er en kvalitativ vurdering som benytter ekspertuttalelse og en særskilt metodikk for å identifisere tretthetskritiske rørsystem. Etterpå gjennomgår det tidligere identifiserte rørsystemet en kvantitativ risikovurdering ved å bruke såkalt fuzzy og probabilistisk analyse for å identifisere tretthetskritisk rørplassering.

Fordelene ved den foreslåtte tilnærmingen er mindre tidsbruk, mindre kostnad og økt sikkerhet.

Forskningen kan benyttes av olje- og gasselskaper for å identifisere tretthetskritiske områder av røret som bør inspiseres, vedlikeholdes og repareres. Den foreslåtte tilnærmingen har potensial til å øke sikkerheten til havs, i kombinasjon med å spare tid og penger til operatørbedriftene.

Keprates avhandling har tittelen «Probabilistic Fatigue and Fracture Degradation Assessment of Offshore Piping: Remaining Life Estimation, Risk Evaluation and Inspection Analysis». Hans hovedveileder under doktorgradsarbeidet var professor R.M.Chandima Ratnayake ved Institutt for maskin, bygg og materialteknologi.

Om kandidaten

Arvind Keprate (32) er fra India. Fra tidligere har han en bachelorgrad i Mechanical Engineering fra India og en mastergrad i offshoreteknologi fra Universitetet i Stavanger. Han ble av ISOPE (the International Society of Offshore and Polar Engineers) kåret til «Outstanding student award 2016-2017».

Under sitt doktorgradsarbeid har han vært tilknyttet Institutt for maskin, bygg og materialteknologi på UiS.

Sist oppdatert av Karoline Reilstad (27.12.2017)