Politikerne fikk se et hjerteinfarkt

Helseminister Bent Høie fikk høre om spennende forskning – og se et simulert hjerteinfarkt – da han besøkte Senter for kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten (SHARE) mandag 18. desember.

Statsråden var på UiS for å annonsere at Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenester skal ligge i Stavanger. Med seg hadde han barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp), leder for helse- og omsorgskomiteen Olaug Bollestad (KrF) og Iselin Nybø (V), som satt på Stortinget i forrige periode.

Alle fire står bak opprettelsen av undersøkelseskommisjonen, som det mandag ble kjent skal lokaliseres til Stavanger.

Kartlegger pasient-risiko

Politikerne benyttet anledningen til å besøke Senter for kvalitet og sikkerhet i helsetjenesten (SHARE), som ledes av professor Karina Aase på UiS.

Der fikk de se hvordan et simulert hjerteinfarkt foregår på sykepleielaben. Med en dukke som puster og snakker blir det realistiske øvelser for sykepleie- og medisinstudenter.

– I tillegg til simuleringsverktøy for studentene, driver vi med mye annet. Vi kartlegger risiko i helse- og omsorgstjenesten og hva som kan gjøres for å forebygge uønskede hendelser. Vi forsker på ledelse, samhandling og pasientoverganger – altså risikoen som oppstår når en pasient flyttes fra en tjeneste til en annen. Dette har vi også skrevet bok om, fortalte professor Aase.

Landets største miljø

Med 35 forskere har SHARE landets fremste fagmiljø innenfor sikkerhet og kvalitet i helsetjenesten. Senteret har fått økonomisk støtte til en lang rekke forskningsprosjekter, kom til finalen i forrige rundes kamp om å bli Senter for fremragende forskning og fikk tildelt fem stipendiater i revidert nasjonalbudsjett.

– Disse stipendiatene skal jobbe med å finne ut hva som går bra. Hvilke egenskaper er det som gjør at tjenester fungerer? Dette er også en viktig del av bildet, sa Aase.

SHARE har også sju medforskere, som er med på ulike prosjekter. I ett av prosjektene deltar senterets to desidert yngste forskere, Julia og Nicole, som var med på besøket mandag. De går på St. Olav videregående skole i Stavanger og deltar på et prosjekt om ungdom og psykisk helse.

SHAREs eldste medforsker er over 70 og forsker på ledelse i primærhelsetjenesten.

Digitale verktøy

Politikerne fikk også presentert to teknologiske hjelpemidler UiS har vært med på å utvikle: Først Simpad, et nettbrett med teknologi fra Laerdal Medical og innhold utviklet av forsker Cecilie Haraldseid ved UiS. Det kan sykepleiestudenter bruke for å trene på ulike scenarier.

Det andre heter VSIM og er et digitalt hjelpemiddel som Ingrid Tjoflåt på UiS er prosjektleder for. Her skal man ta valg i ulike pasientscenarier, og se hvilke konsekvenser det får.

– Alt dette er verktøy som kan brukes for å bedre pasientsikkerheten, sa Cecilie Haraldseid under demonstrasjonen.

– Faglig godt grep

Til slutt takket rektor Marit Boyesen for besøket.

– Jeg tror opprettelsen av en undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenester er et faglig godt grep. Og det er ekstra hyggelig at den lokaliseres til Stavanger, sa Boyesen.

Tekst: Leiv Gunnar Lie
Foto: Marie Von Krogh

Sist oppdatert av Karoline Reilstad (21.12.2017)