Åpent foredrag med Sigurd Allern

Vitenskapsakademiet i Stavanger inviterer onsdag 15.november til åpent foredrag med professor emeritus Sigurd Allern.

Tid og sted: Onsdag 15. november kl. 19.00 på Sølvberget, Møteplassen.

Tittel: Er avismediet og journalisten utgått på dato?

Mediebransjens konvensjonelle visdom når det gjelder papiravisens framtid er lett å oppsummere: døden fins like om hjørnet, framtiden er digital. Direktører og trendanalytikere ser knapt noen grunn til å diskutere saken.

Papiraviser er for nostalgikere i pensjonsalderen som liker å ha noe å bla gjennom under frokosten. Kort sagt, avisen er et nyhetsmedium basert på døde trær, en dinosaur i den moderne kommunikasjonsbransjen. Nå er det videosnutter på mobilen som gjelder!

Å ta livet av en avis har alltid vært lett. Det er bare å redusere kvaliteten, øke prisen, sikre dårlig distribusjon og neglisjere abonnementsvervingen.

Men stemmer mediekonsernenes gravsang om at trykt tekst må død og avisen henvises til Gutenberg-museet? Eller handler det like mye om teknologisk determinisme, kortsiktige profittkrav og manglende forståelse for journalistikkens betydning for demokratiet?

Om foredragsholderen

Sigurd Allern er professor emeritus i journalistikk ved Universitetet i Oslo. Han har i mange år vært gjesteprofessor i samme emne ved Stockholms Universitet. Han har også arbeidet som medieforsker ved Institutt for journalistikk og var i 1979-95 ansvarlig redaktør i Klassekamp​en.

Sist oppdatert av Karoline Reilstad (14.11.2017)