Håkon Reiersen disputerer

Arkeolog Håkon Reiersen disputerer ved universitetet i Bergen i dag, fredag 25. august. Avhandlingen tar for seg maktsentrene på Vestlandet i jernalderen.

- Eldre jernalder er en gullalder i norsk arkeologi, og det er spesielt flotte funn fra Rogaland og Jæren, sier Reiersen. Han jobber ved Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger. Han har forsket på elitemiljøer og maktsenter på Vestlandet i perioden 200-550 e.Kr. Dette er også temaet når han disputerer for doktorgraden ved Universitetet i Bergen 25. august.

Tittelen på avhandlingen er "Elite milieus and centres in western Norway 200-550 AD". (Avhandling ved Universitetet i Berge. 2017).

På Jæren ligger maktsentrene så tett at det er vanskelig å si hvor det ene slutter og det neste begynner. Og det har vært en stor konsentrasjon av mektige mennesker i denne regionen. Både politisk, militær, religiøs og rettslig makt har vært samlet på et relativt lite område.
Og et maktsenter er nettopp det; bygder der mektige mennesker bodde og samlet viktige samfunnsfunksjoner.

- I Norge er det ingen andre steder som har så stor tetthet av maktsenter som Jæren, sier arkeolog Håkon Reiersen.

Her finnes en konsentrasjon av store gravhauger, store langhus, nausttufter, bygdeborger, kretstun, romerske importvarer og gullgjenstander.

Les mer her: Jernalder-eliten bodde på Jæren

Sist oppdatert av Ragnhild Nordahl Næss (24.08.2017)

Bilde av Håkon Reiersen
Arkeolog Håkon Reiersen har forsket på jernalderens maktsenter blant annet på Jæren. Det minste karet er et romers messingkar fra en grav fra maktsenteret ved Tinghaug i Klepp, det største er funnet i en myr ved maktsenteret Hove i Sandnes. (Foto: Terje Tveit, AM, UiS)