Vatikanarkivet og norsk middelalderforskning i Forum for religion og etikk

Vatikanarkivet inneholder 150 hyllekilometer med originale dokumenter fra hele Vest-Europa, med en stor samling kilder som vedrører Norge og Skandinavia. Professor Torstein Jørgensen snakker om Vatikanarkivet i Forum for religion og etikk, fredag 17. oktober kl 13.15.

Det bli gitt eksempler som viser hvorledes det norske samfunn og norske enkeltmennesker var deltagere i en europeisk felleskultur med pavestolen som organisatorisk og ideologisk sentrum, samtidig som regionale forskjeller også spilte en rolle.

Torstein Jørgensen er professor ved seksjon for historisk og systematisk teologi ved Misjonshøgskolen i Stavanger. Han er også ansatt som professor ved Senter for middelalderstudier ved Universitetet i Bergen. Jørgensen avla sin teologiske doktorgrad ved Universitetet i Oslo i 1988 med avhandlingen Contact and Conflict: Norwegian Missionaries, the Zulu Kingdom and the Gospel 1850-1873.

Han har utgitt en rekke bøker og artikler om norsk misjon og andre emner, og regnes som en av landets aller fremste forskere på norsk middelalderkristendom. Etter flere års forskning i Vatikanarkivet utgav han sammen med en italiensk kollega i 2004 et nyfunn på 145 norske middelalderbrev til pavestolen, som er det største enkelttilfang av norsk middelaldermateriale siden 2. verdenskrig. I fjor var han medredaktør og bidro med et kapittel i boka et usque ad ultimum terrae: the Apostolic Penitentiary in local contexts.

Foredraget finner sted i rom R-3, Hulda Garborgs hus (personalrommet i 3. et., mellom Lesesenteret og Senter for atferdsforskning).

Se høstprogrammet for Forum for religion og etikk

Sist oppdatert av (16.10.2008)