Operaforskning på direkten

Publikum ble servert både opera, smykker, patologi, dans og DNA-testing under arrangementet Forskningsnatt fredag kveld.

"Stjerner i sikte" var navnet på arrangementet, som trakk rundt 200 besøkende til Vitenfabrikken i Sandnes. Publikum, de yngste brakt inn i vår forunderlige verden for mindre enn ett år siden og de eldste godt inn i pensjonsalder, fikk stjerner i minst to varianter: Èn i Vitenfabrikkens planetarium, og èn i form av den verdenskjente operasangeren Elizabeth Norberg-Schulz.

Og sangstjernen, nyss ankommet fra sitt hjem i Roma, gjorde mer enn å synge sine arier som hun pleier. Hun lot seg også teste vitenskapelig. Professor Viggo Pettersen ved Universitetet i Stavanger hadde nemlig fått den sporty artisten med på å feste elektroder ulike steder på overkroppen sin.

Først i verden
Resultatene ble projisert på et lerret, slik at publikum kunne se "live" hvilke utslag sangen hennes gjorde på ulike muskelgrupper. Der og da fikk de synlig bevis på den gamle sannheten om at god sang kommer fra mellomgulvet.
- Dere er de første i verden som får se elektromyografi av mellomgulvet til en profesjonell sangerinne, sa Pettersen.

Publikum lot seg også fascinere av programposten "CSI Stavanger", hvor Ragna Farmen i gentestingsselskapet Gena fortalte om hvordan DNA-testing brukes for å oppklare kriminalsaker.

Gamle smykker

Siv Kristoffersen ved Arkeologisk museum fortalte om smykker i bronsealderen, og kunne presentere selveste Rege-kvinnen i levende live og fullt pyntet.

Lundehaugen videregående skole bidro med dans, og etterpå kunne publikum sirkulere fritt på de ulike standene. De kunne prøve seg som "sykdomsdetektiver" hos Stavanger Universitetssjukehus, gjøre kjemieksperimenter sammen med elever fra Sandnes videregående og for øvrig benytte seg av hele det faste tilbudet ved Vitenfabrikken. Alt var gratis, inkludert visning av filmen "Heart of the sun" i planetariet.

Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (27.09.2008)

Elizabeth Norberg-Schulz synger i Vitenfabrikken under Forskningsnatt
Elizabeth Norberg-Schulz synger. På lerretet til høyre i bildet kommer muskelaktiviteten hennes ut som grafer.
Bilde av elever ved Sandnes videregående skole.
Elever ved Sandnes videregående skole utførte kjemiske eksperimenter på Forskningsnatt.
Modell fra Arkeologisk Museum i bronsealder-drakt og med datidens smykker.
Arkeologisk museum kunne vise fram bronsealderkvinnen fra Rege.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER