Gjør matematikk forståelig

Studentene ved UiS er ikke i tvil: Årets foreleser er matematiker Magnar Dale.

– Dette er veldig kjekt. Jeg setter stor pris på å vinne denne kåringen. Det betyr vel at studentene forstår det jeg legger fram for dem, sier Dale.

Det kan du være trygg på. Dale var den som ble nevnt oftest da studentorganisasjonen StOr ba studentene om å nominere sine favoritter. I avstemningen var det også Dale som gikk seirende ut, i konkurranse med over 50 andre kandidater. En av studentene som stemte for Dale, la ved følgende lovord om førsteamanuensen: ”Han fremlegger stoffet i en logisk riktig rekkefølge. Han er ikke bare smart og faglig dyktig, men en stor pedagog. Oppslutningen i hans forelesninger er stor og stabil. Han skaper engasjement fordi han er dyktig til å få folk til å lykkes.”

Intern humor
I høstsemesteret har Magnar Dale ansvaret for det store begynnerkurset for alle ingeniør- og matematikkstudentene. På våren har han en rekke mindre kurs bare for matematikkstudiet. Han har ingen overordnet metode, men sier selv at idealet er ”engasjement, presisjon og litt intern humor”.

– Å utvikle seg som foreleser er en oppgave som aldri tar slutt. Jeg eksperimenterer hvert år med hvordan jeg skal legge fram stoffet. Man merker det best når formidlingen ikke fungerer. Da blir det en spesiell, oppgitt stillhet i forsamlingen, forteller Dale.

– Hvordan var forelesningene da du selv studerte?
– I min tid var det vel så viktig hva som skjedde mellom forelesningene. Vi brukte nok mye mer tid på å studere stoff i lærebøkene. Jeg har inntrykk av at studentene i dag i liten grad arbeider på denne måten, og det er synd.
– De trenger kanskje ikke det, med dine forelesninger?
– Vel, det er lett å lure seg selv. Når man går inn i problemene, oppdager man kanskje at det var ting man ikke helt forsto likevel, sier Dale.

Spiller gitar
Det kan se ut som om interesse for kultur er et suksesskriterium for en foreleser. Fjorårets vinner, Lars Helle, skriver krimromaner. Magnar Dales store fritidssyssel er musikk. Når han ikke fordyper seg i Darcy-ligninger og random heterogeniteter, er han gitarist og komponist. Dale har satt toner til tekster av blant andre Halldis Moren Vesaas, Piet Hein og Gunnar Roalkvam. Som klassisk gitarist har han også vært på NRK tv og radio en rekke ganger.

– Mange ser paralleller mellom musikk og matematikk?
– Ja, den sammenhengen har fulgt meg også, helt siden studiedagene. Det kan være sterke likheter mellom et matematisk bevis og en musikalsk komposisjon. Jeg ser struktur, sammenheng og estetikk i både musikk og matematikk, sier Dale.

– Har du noen gang tatt fram gitaren på forelesning?
– Nei, men der ga du meg en god idé. Jeg har aldri spilt for en så stor forsamling som 400 mennesker, humrer Magnar Dale.

Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (28.08.2008)