Hederlig omtale for forskningssak

Kommunikasjonsrådgiver Elin Nyberg får hederlig omtale for en artikkel om statistikk på forskning.no. I artikkelen forklarer professor Jan Terje Kvaløy hvor galt det kan gå om man mistolker statistikk.

Forskningsartikkelen «Derfor må du kunne statistikk» er skrevet av Nyberg i strategi- og kommunikasjonsavdelingen ved UiS, og publisert på forskning.no.

Vanskelig tema
Nyberg fikk hederlig omtale på Forskning.nos årlige medlemsseminar denne uken. I tillegg til saken fra UiS fikk to artikler fra NTNU hederlig omtale. Vinneren av årets beste medlemsartikkel på forskning.no var en artikkel fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Juryen trekker fram at Nyberg tar tak i et tema mange, både erfarne forskningsjournalister og økonomer, kvier seg for.
- Skribenten bruker gode og relevante eksempler som gjør at vi umiddelbart forstår problemet. Et problem vi gjerne vil vite hvordan vi kan unngå. Skribenten viser spesielt god forståelse av bruk av sitater, og tar selv ansvar for å forklare fallgruvene, og lar kilden komme med egne betraktninger, heter det i begrunnelsen.

Nyberg fikk ideen om artikkelen da hun hørte Jan Terje Kvaløy, professor ved Institutt for matematikk og naturvitenskap, på Åpen dag.

- Han holdt et glitrende foredrag, nesten uten faguttrykk. Han viste hvor viktig statistikk er, og knyttet det til konkrete og hverdagslige eksempler. Det var en aha-opplevelse. Med Jan Terje Kvaløy blir statistikk morsomt, sier hun.

Nyberg ivrer for å spre forskningsstoff til folk flest og vet hva som gjør en sak tilgjengelig for et bredt publikum.
- Fagspråket må ofres på veien ut i verden. I stedet for å ta med alle forbeholdene, bør du tenke gjennom hvor upresis du kan være uten at det blir direkte feil, sier hun.

Lest nesten 8000 ganger
Etter at saken ble publisert på forskning.no i august er den lest nesten 8000 ganger. Saken er også delt 1 200 ganger på Facebook og 153 ganger på LinkedIn. Kvaløy gleder seg over at statistikk har fenget et bredt publikum.
-  Det er flott å se at forskning.no verdsetter en artikkel som setter fingeren på fallgruvene ved feil bruk av statistikk, sier han.

Strategi- og kommunikasjonsdirektør Anne Selnes synes selvsagt det er stas at en av avdelingens medarbeidere hedres.

- Det er kjekt når en av våre kolleger får velfortjent oppmerksomhet for eksemplarisk kommunikasjonsfaglig håndverk av et anerkjent nettsted som forskning.no. Artikkelen har viktige budskap, er opplysende og godt skrevet. Jeg vil gratulere både skribent Elin Nyberg og professor Jan Terje Kvaløy med ypperlig formidling, sier hun.

Tekst: Karoline Reilstad

Sist oppdatert av Karoline Reilstad (21.11.2016)