"Smarte nettverk" gir tryggere kraftproduksjon

Bruk av såkalte «kunstige nevrale nettverk» i overvåkingen av kraftproduksjon kan bidra både til bedre sikkerhet og økt verdiskaping. Nevrale nettverk lærer av erfaring og vil dermed bli «smartere» med tiden.

Slik konkluderer Thomas Palmé ved Institutt for konstruksjonsteknikk og materialteknologi ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger i doktorgraden sin “Application of Artificial Neural Networks to Monitoring of Power Plants”.

Målet med studien har vært å skape et nettbasert system for tilstandsovervåking og diagnostisering av varmekraftverk. Kunstige nevrale nettverksmodeller ble koblet til et grafisk brukergrensesnitt og integrert i varmekraftverkets informasjonsbehandlingsserver. Disse ble gjort tilgjengelig på arbeidsstasjoner som var koblet til serveren.

Arbeidet viste at nevrale nettverk med fordel og uten særlig ekstra arbeid og kostnad kan benyttes i overvåking av kraftverk og at de i tillegg øker sikkerheten ved anleggene. Dette vil øke regulariteten og gi høyere avkastning.

Hovedveileder for Thomas Palmé har vært vært professor Mohsen Assadi, Universitetet i Stavanger. Instituttleder Tor Hemmingsen, Institutt for konstruksjonsteknikk og materialteknologi, Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet, Universitetet i Stavanger, ledet disputasen.

Bedømmelseskomitéen besto av professor Ehsan Mesbahi, University of the West of Scotland, professor Francesco Fantozzi, University of Perugia, Italia og professor Hirpa Gelgele Lemu, UiS.

Thomas Palmé har en Master of Science in Mechanical Engineering fra Lund University og er nå team leader i Forskning og utvikling ved Alstom Power.

Tekst: Lars Gunnar Dahle

Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (19.12.2016)