500 Tek. Nat.-studenter inntok UiS

Nærmere 500 nye studenter tjuvstartet i dag høstsemesteret på Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet på UiS. De kom for å følge fakultetets 1. klasses samhold-opplegg før den offisielle semesteråpningen tirsdag 19. august.

1. klasses samhold er beregnet på alle som er tatt opp på de tre-årige bachelorutdanningene i ingeniørfag, to-årige kandidatstudium i bygg, fem-årige masterutdanninger i teknologi/sivilingeniør, bachelor- og årsstudium i matematikk og bachelor i biologisk kjemi og bioteknologi.
Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet lanserte 1. klasses samhold for seks år siden, og opplegget har både et sosialt og faglig aspekt. Ett av poengene er blant annet å friske opp studentenes kunnskaper i realfagene matematikk og fysikk samtidig som det skal bidra til å skape sosiale relasjoner på et tidligst mulig tidspunkt.
I løpet av to dager får studentene et intensivt kurs i realfagene. Forelesningene i matematikk starter allerede i morgen.

- Dyrk talentet, bruk mye tid, følg undervisningen og for all del still spørsmål til foreleserne, sa dekan Per Arne Bjørkum i sine velkomstord til studentene. Det er naturlig at mange av dere er usikere foran semesterstart. Det kan være et sjokk. Men det går over.

- I 1970- og 80-årene fikk teknologene skylden for alle kriser, sa Bjørkum. – I dag skal teknologene redde verden. På den bakgrunn er de teknologiske fagene verd å ta med seg. Det er nok av utfordringer som må løses når det gjelder mat, klima og energi, sa Bjørkum.

Stor ja-prosent
- Det er fortsatt god søkning til de teknisk-naturvitenskapelige fagene, sier prodekan for undervisning, Tore Wiig. – I år har vi den høyeste høy ja-prosenten noen sinne på tilbudene som er gitt. Det er også gjennomgående velkvalifiserte søkere som er kommet inn. Økt inntakskvalitet har en positiv virkning på gjennomstrømningen av studenter.

- Det er også tydelig at det i år er stor interesse for de fem-årige masterstudiene, og det er mange velkvalifiserte studenter.

Stadig økning

- Fakultetet er også fornøyd med inntaket av de internasjonale studentene som startet semesteret i går, sier Tore Wiig. – Vi har tydelig etablert attraktive tilbud innen petroleum og offshore, og det har vært svært god søkning til det nye internasjonale masterstudiet i Environmental Engineering.

Christer Eiken (20) og Annette Rittland (20) var to av de 500 studentene som registrerte seg i morgentimene.

Klar for master i offshoreteknologi

- Jeg skal starte på det fem-årige masterstudiet i offshoreteknologi, driftsledelse, sier Christer Eiken (20) fra Eiken i Vest-Agder. Det er tydelig behov for denne type utdanning, og det er et godt utgangpunkt for videre karrieremuligheter spesielt i oljeindustrien. Men jeg er i likhet med mange spent på oppstarten i matematikk og fysikk. Jeg er uansett innstilt på hard jobbing, sier Christer Eiken som har fått hybel nær sentrum.

Klar for industriell økonomi

- Jeg skal starte på det fem-årige masterstudiet i industriell økonomi med spesialisering i bygg og maskin, sier Anette Rittand fra Stavanger. Jeg er også innstilt på hard jobbing spesielt med matematikk og fysikk. På sikt kan jeg tenke meg en karriere i oljevirksomheten, sier Anette Rittand ble inspirert til å søke studiet av en far som er sivilingeniør.

Etter den offisielle åpningen i formiddag ble studentene inndelt i 16 klasser for å få nærmere informasjon om UiS og de respektive studiene. Det ble etterfulgt av omvisning på området og informasjon om Studentsamskipnaden i Stavanger.

Sist oppdatert av Egil Rugland (13.08.2008)