Aktuell med kritikerrost diktsamling

Etter å ha hatt litteraturen under lupen i 17 år, er litteraturforsker Ingrid Nielsen selv aktuell med debuten «Hemmelig, men aldri som en tyv».

Som litteraturforsker ved Institutt for kultur- og språkvitenskap med lyrikk som fagfelt, har Ingrid Nielsen fått tid og rom til å forske på det som blir beskrevet som selve lyrikkens kjerne, nemlig den estetiske skapelsen. Hun startet sin karriere som universitetslektor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. Om lag 17 år senere er hun aktuell med egen lyrikksamling.

Trenger ikke overbevise

Men det å forske på litteratur og selv å skulle skape lyriske verker, er to vidt forskjellige ting, har Nielsen fått erfare i arbeidet med lyrikksamlingen, som har fått navnet «Hemmelig, men aldri som en tyv».

– Med poesi trenger man ikke å overbevise noen om noe slik den akademiske sjangeren krever. Når man skriver en vitenskapelig artikkel, har man en del kriterier man må forholde seg til, mens lyrikken er en mer åpen sjanger. Her er det de indre fortellingene og formen som har betydning, sier hun.

Det første kornet til lyrikksamlingen ble sådd da Nielsen ble tilskuer til nedpakkingen av de siste juletrærne. Det var noe trist med tanken på hvordan de aldri skulle få mulighet til å lyse opp en stue, syntes hun.

Følger årets syklus

Tanken og synet av de siste juletrærne som ingen ville ha, endte til slutt opp som diktet «Lille julaften, kveld», som er å finne i lyrikksamlingen. Etter hvert dukket det opp flere lignende visuelle bilder i Nielsens hode.

Diktene i «Hemmelig, men aldri som en tyv» følger årets syklus gjennom hedenske og kristne feiringer og merkedager, og gjennom drømmer som varsler om fare og redning. Her får man ta del i drømmer som varsler om fare og redning, og Nielsen bringer sammen temaer som folketro og fortvilelse, barnelek og revolusjon.

– Noen av diktene har bare kommet til meg. Jeg kan for eksempel få et indre bilde, som jeg føler en sterk trang til å utforske, som bare ber om å skrives, på en måte, forklarer Nielsen. Men så må språket files til, for å stemme

Gode anmeldelser

Aviser som Stavanger Aftenbladet, Klassekampen og Bergens Tidene har alle gitt lyrikksamlingen hennes gode anmeldelser, og debuten blir beskrevet som svært overbevisende:

«Her er det fortvilelse, håp, mot, undring, mye varme og kjærlighet, mye refleksjon, men først og fremst er det en del stemninger som språket ikke helt har ord for, men som du likevel gjenkjenner idet teksten vekker dem i. deg ... Det skjer ellers ikke for ofte, men her skjer det. -- stadig.», skriver anmelder Jørgen M. Sejersted i Bergens Tidende om boken.

Her kan du høre Ingrid Nielsens høytlesing av egne dikt i Radio Gyldendals podcast (ekstern lenke).

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: Kjersti Dahl

Sist oppdatert av Maria Gilje Strand (10.03.2017)