Nobelprisvinner i fysikk til UiS

Tirsdag 12. juli kommer nobelprisvinner Frank Wilczek til Universitetet i Stavanger. Han skal blant annet holde det populærvitenskapelige foredraget «Some Intersections of Art and Science».

Rundt 90 forskere fra hele verden kommer i neste uke til Universitetet i Stavanger for å diskutere teoretisk partikkelfysikk. De er spesielt opptatt av hvordan universet så ut i den første milliondelen av det første sekundet etter «The Big Bang».

– Vi setter stor pris på at Wilczek kommer. Han er den største av flere faglige stjerner på konferansen, sier professor Anders Tranberg ved UiS. Tranberg inngår i kosmologi-gruppen ved UiS som er Norges største fagmiljø innenfor teoretisk partikkelfysikk.

Tillbud til bredere publikum

– Når vi først har denne konferansen vil vi gjerne tilby noe til et bredere publikum og Wilczeks foredrag bør være interessant for alle som er interessert i vitenskap, sier Tranberg.

Frank Wilczek fikk nobelprisen i fysikk i 2004 sammen med H. David Politzer og David Gross for oppdagelsen av asymptotisk frihet i teorien for sterk kjernekraft/fargekraft.

Enkelt sagt dreier det seg om hvordan kvarker vekselvirker inni protoner og nøytroner.

Grunnleggende kraft

Sterk kjernekraft/fargekraft er den grunnleggende kraften som binder sammen kvarkene og regnes som en av fire grunnleggende krefter i naturen.

De tre andre er svak kjernekraft, elektromagnetisme og tyngdekraft.

De minste byggesteinene

Kvarker er, sammen med leptonene som for eksempel elektroner, de minste byggesteinene vi kjenner til i naturen i dag. Protoner og nøytroner består av tre kvarker hver.

Det populærvitenskapelige foredraget vil bli holdt på engelsk starter klokken 17.00 og finner sted i G-001 i Arne Rettedals hus. Foredraget er åpent for alle interesserte.

Sist oppdatert av Elin Nyberg (08.07.2016)