Min sommerjobb

Biologisk kjemi-student Jenny Kristine Mazarino stortrives i jobben som analytiker.

Hei Jenny, hva gjør du i sommer?

Jeg jobber som analytiker hos Skretting Aquaculture Research Centre (ARC), som forsker på akvakultur global og lokalt. Skretting produserer fôr til havbruksnæringen i hele verden.

Hvordan fikk du sommerjobben?

I fjor vår skrev jeg bacheloroppgaven min i biologisk kjemi på Stavanger Universitetssjukehus (SUS) avdeling for molekylærbiologi sammen med et forskerteam. Med meg var en medstudent fra biologisk kjemi-studiet på UiS, og hun fikk etter studiene en fast stilling hos Skretting. Da det åpnet seg en sommerjobb her anbefalte hun meg. Jeg var på to intervjuer før jeg ble ansatt. Jeg var med andre ord kjempeheldig!

Hvordan er arbeidsdagen din?

Skretting har tre produksjonsfabrikker i Norge: en her i Hillevåg, en på Averøy og en på Stokmarknes. Vi mottar prøver fra disse og andre fabrikker i hele verden, være seg for eksempel Ecuador, USA, Australia og Chile. Her i laben jobber cirka 50 analytikere. I etasjen over sitter forskerne og administrasjonen.

Prøvene inneholder veldig mye forskjellig. Det kan være en hel fisk, fôr, avføring eller typiske råvarer som brukes i fôret. Ved hjelp av egne kalibreringer analyserer vi resultatene fra mange forskjellige forsøk, og utfører målinger av ernæringsverdien til alle fôrkomponentene.

I tillegg analyserer vi sammensetning, ytelse og kvalitet i alle produktene til Skretting. Hoveddelen av arbeidet mitt går ut på å analysere prøver for å samle inn ligninger som brukes i en database for referanseprøver. På morgenen finner jeg fram arbeidsark og planlegger dagens gjøremål. Så setter jeg i gang med analysearbeidet.

Hva liker du best med sommerjobben din?

Jeg lærer noe nytt hver eneste dag, både teori og metode. Det er et veldig godt arbeidsmiljø her i laben, alle har en unik kunnskap om fagfeltet sitt. Det er flere av de ansatte som har utdannet seg innen kjemi og biologi på UiS.

Får du nytte av studieprogrammet ditt i jobben?

Så absolutt! Mye mer enn jeg hadde trodd, faktisk. Det er mange elementer fra studiet som jeg nå får bruk for. Jeg skjønner for eksempel hvorfor vi regnet oss gjennom alle de 12000 ligningene i kjemifagene.

Biologisk kjemi har så mange flere muligheter enn hva jeg først har antatt. Studiet er tverrfaglig og du kan legge det opp som du selv vil; det kan være ingeniør-, ledelse-, og økonomirettet.

På Skretting har jeg standardiserte oppgaver, men også mulighet til å ta del i forskningen selv. Det er kjempegøy og jeg får anledning til å bruke det jeg har lært i studietiden min på mange forskjellige måter.

Blir det litt ferie på deg i sommer, da?

Jeg begynte å jobbe i Skretting 30. mai og skal jobbe til 27. august. Jeg er fantastisk glad for denne muligheten, så jeg har valgt å sette ferien på vent i år.

Jeg har beskjed fra instituttet om at jeg har kommet inn på masterprogrammet i til høsten, det er så bra! I denne mastergraden er det et obligatorisk semester i Russland. Tenk, jeg skal bo i St. Petersburg og gå på ! Det gleder jeg meg til!

Mastergraden er havbruksrettet og det det passer særs godt med hvor jeg jobber i sommer. I sommer lærer og bruker jeg daglig mange av de fagene jeg skal ha i masteren. Jeg håper jeg kan skrive masteroppgaven min her i Skretting. Det er veldig spennende med Skrettings fokus på bærekraftig mat i framtiden: Vi må finne nye måter å utvikle mat på.

Hva er drømmejobben din etter endt utdanning?

Det må være å bli forsker i Verdens helseorganisasjon (WHO). Det hadde vært noe, det!

Tekst: siri.j.pedersen@uis.no

Sist oppdatert av Siri Jeanette Pedersen (26.07.2016)