Fra Gubben Noa til The Girl from Ipanema

Ingebrigt Bjelland er aktuell med en ny bok for alle som vil lære å spille piano etter besifring.

Besifring er et system med bokstav- og tallsymboler som angir akkordene som skal spilles, i stedet for å bruke noter. Det er spesielt mye brukt til akkompagnering.

Bokens tittel er Nå spiller vi... - grundig innføring i besifringsspill. Opplegget går fra melodier med to akkorder (besifringstegn) til melodier der du skifter eller forandrer akkorden for hver meloditone. I boken er det lagt vekt på variasjon i utøvelsen av de forskjellige melodiene. Derfor får eleven presentert opptil fire spillemåter i de fleste melodiene. Boken inneholder også en teoridel som belyser melodi, harmoni, takt, rytme, dur og moll etc.

- Målgruppen er elever i kulturskolen og andre skoleslag og ellers alle som vil lære å spille piano etter besifring, forteller Bjelland.

Tar det ikke piano

Bjelland underviste i en årrekke ved det som nå er Universitetet i Stavanger, og han underviste også noen år i hørelære ved Rogaland Musikkonservatorium.

Han er i dag aktiv pensjonist ved UiS og tar det på ingen måte piano. Det nye boken, som gis ut på Cantado musikkforlag AS, er Bjellands tredje, men den fjerde er allerede under utvikling. Han har tidligere gitt ut bøkene Musikklære og Tangentlek.

Siden målgruppen er såpass vid, inneholder repertoaret både sanger for de yngste og de mer erfarne pianistene. Ved hjelp av boken kan man dermed lære seg barnesanger som Gubben Noa, bossa nova-klassikeren The Girl from Ipanema og et utvalg religiøse sanger.

Sist oppdatert av (04.06.2008)