Studenter designer campus


Grøntområdet utenfor kantina i Arne Rettedals hus skal bli nytt og spennende. Det skal tre studenter fra Byutvikling og urban design sørge for, med inspirasjon fra vinens molekyler!

Lars Jørgensen, Astrid Solli og Kent Olav Nordby har fått et ærerikt oppdrag fra Statsbygg og Universitetet i Stavanger. Bachelorstudentene skal gjøre en del av campus Ullandhaug mer innbydende.

– Det er en sjelden mulighet som byr seg for oss. Vi får være med å utforme et område som brukes av mange studenter, sier Kent Olav.

– Ideen var å lage en ny identitet for dette uteområdet. Oppgaven var kjempegøy, sier Lars.

– Utrolig bra av UiS og Statsbygg å gi oss en slik mulighet. Nå får vi bruke alt vi har lært på studiet, sier Astrid.

Urban design
Alle tre går tredje året på byutvikling og urban design, studiet som opererer i spennet mellom ingeniør- og arkitekturfagene. I sommer utlyste UiS og Statsbygg en åpen studentkonkurranse for hvordan stedet bør utformes.

Noen knallhard konkurranse ble det ikke – kun dette ene forslaget ble sendt inn. Men juryen mente at kvaliteten i det innsendte prosjektet var mer enn god nok!

På den åpne gressplenen vi ser i dag, har studentene tegnet inn busker, en vannrenne og flere stier som leder inn til en særpreget liten plass mellom steingjerder og høye strå.

Vil trigge nysgjerrighet
– Vi vil gjøre området mindre goldt ved å dele det opp, og vi vil bruke nye materialer. Målet er å trigge nysgjerrigheten, sier Kent Olav.

Prosjektideen har fått tittelen «molekyl». Studentene sier at konseptet relaterer seg til den grafiske profilen til UiS, studentmylderet på campus og forskning.

– Universitetet er en sammensatt organisme – som et molekyl. Vi undersøkte hvordan ulike molekyler ser ut og fant noen som passet både i vin og sjokolade, sier Astrid med et smil.

«Vakker bearbeiding»
Juryen som vurderte prosjektet representerer UiS, Statsbygg, StOr og Alliance arkitekter. Juryen kommenterer blant annet at "Molekyl" er et interessant begrep med god forankring i en vitenskapelig virkelighetsforståelse og refererer til UiS som institusjon, og at begrepet er synliggjort i det fysiske rommet.

«Forslaget viser en vakker bearbeiding av det store parkrommet gjennom å skape et tydelig sted. Stedet inneholder flere soner og med hjelp av nivåer, volumer og materialer dannes en variasjon av rom med ulike stemninger. De utadvendte møteplassene står i kontrast til både det indre vegetasjonsrom og det litt isolerte vannrom.  Det gir et spennende og inviterende sted med god tilknytning til hovedgangvei (diagonalen) og studentkantine.  Nye, enkle gangveier gir gode forbindelser mellom plassen og omkringliggende målpunkter» heter det i juryens begrunnelse.

Starter til våren
Samtidig savner juryen universelt utformete sittebenker, tydeligere organisering av steingjerder og sitteplasser i forhold til sol og terreng og enkelte andre tilpasninger.

Arbeidet er planlagt å starte våren 2016.

Tekst og foto: Leiv Gunnar Lie


Sist oppdatert av Leiv Gunnar Lie (05.11.2015)

Skriv ut artikkel print symbol