Arne Rettedals hus med greske søyler

Vestibylen i Arne Rettedals hus ble for anledningen utstyrt med et gotisk vindu og fire greske søyler fredag 2. mai.

Fredag formiddag 2. mai kunne skuelysne oppleve arkitektoniske perler fra en svunnen tid i Arne Rettedals hus. Med stein i gotisk spissbueform, silkepapir og tente lys ble et gotisk vindu gjenskapt i vestibylen. Med korsang og dikt ble tilskuerne satt inn i en annen tid i et annet rom, nærmere bestemt i et gotisk kirkerom.

Det var lærerstudentene ved Institutt for allmennlærerutdanning og spesialpedagogikk ved Universitetet i Stavanger som presenterte sine installasjoner i emnet arkitektur i Kunst og håndverksfaget. To av seks installasjoner ble presentert i Arne Rettedals hus for interesserte forbipasserende.

Fire kvinnelige bæresøyler
For de som har vært i Akropolis er bygningen Erectheion berømt for statuene av de seks kvinnene som holder bygningen oppe med hodene sine. Disse søylene i kvinnelig skikkelse ble kalt Karyatidene. Denne idéen var det også de fire kvinnelige studentene ved lærerstudiet tok tak i, da de stilte seg opp som fire greske bæresøyler i installasjonen ”Evig Byrde”.

– Vi er dømt, dømt til å bære dette bygget til evig tid, sa de og var kledd i svart med sorte filthatter og en hvit gardin drapert og bundet rundt dem.

I bakgrunnen av de fire karyatidene ble bilder fra Akropolis og greske søyler vist. Med stemningsskapende musikk og grønne planter rundt, kunne publikum reflektere i flere minutter over søylenes funksjon i gresk arkitektur.

Formidling av stilarter
Stilartene som var representert i de seks installasjonene var gotisk, gresk, egyptisk og funksjonalistisk. Forut for formidlingen av installasjonene hadde studentene hatt forelesninger i emnet arkitektur og lært om forskjellige stilarter gjennom historien. De har jobbet praktisk og tegnet perspektivtegninger, samt besøkt og sett nærmere på Domkirka, Norsk Oljemuseum, Gamle Stavanger og Arne Rettedals hus.

– De framtidige lærerne skal lære arkitektur og få kjennskap til stilartene og reflektere rundt disse. De skal også kunne formidle faget, sier førsteamanuensis Kristoff Nasilowski som underviser i Kunst og håndverksfaget. Han noterte seg nøye hva studentene presenterte.

Installasjon som eksamen
Installasjonene er sluttoppgave og selve eksamen, og ble presentert både i Hagbart Line-huset og i Arne Rettedals hus.

– Dette er fjerde året vi presenterer gruppeoppgavene på denne måten. Slik får studentene våre formidlet og vist fram produktet til publikum. Vi har fått mye positiv respons fra ansatte og studenter ved UiS som får en spennende opplevelse, forteller Kristoff Nasilowski.

Nå skal han gi karakter til framstillingene av det gotiske vinduet og de greske søylene.

Les mer om allmennlærerutdanningen.

Sist oppdatert av Karen Anne Okstad (02.05.2008)

Fire studenter som fire greske søyler.
Lærerstudentene Tina Nesse, Rigmor Lie Thorsen, Lise Sinnes og Torunn Birkeland var utkledd som fire bærende søyler i Arne Rettedals hus fredag 2. mai. Slik avhold de eksamen i emnet arkitektur i Kunst- og håndverksfaget på allmennlærerstudiet.

FØLG UIS I SOSIALE MEDIER